У селі Кривуха, що в Дубенському районі на Рівненщині, 32-річний мешканець міста Дубно на своєму городі під час земляних робіт знайшов рештки скелету людини. Про це повідомив у поліцію. При подальшому пошуку на місці події знайшли металеву каску, а в ній рештки кісток черепа. Поряд лежав протигаз та пара шкіряних черевиків. Окрім цього, знайдено десятки гільз, на яких викарбувано «1939 рік».

Як зазначив Михайло Баланович, учасник дослідження місця знахідки, представник організації пошуку жертв війни та політичних репресій «Пам’ять», виявлені людські рештки направлено на дослідження судово-медичної експертизи, яка і визначить стать, вік та давність поховання цієї людини. Після результатів експертизи відбудеться перепоховання загиблого воїна. Вочевидь як безіменного. Тому що немає «зачіпок» стосовно його імені... Принаймні, поки що... Натомість однозначним є те, що останки належать солдатові радянської частини — бійцю 8-го механізованого корпусу.
Знайдені солдатські останки нагадали про історичні події, які відбувалися на цьому місці в 1941 році. Тоді механізовану частину, що вийшла з оточення з-під Дубно, фашисти розбили під Кривухою. Як згадували очевидці, весь пагорб був вкритий солдатськими тілами. Загиблих після бою закопували переважно там, де вони лежали. Припускають, що нині виявлений солдат — саме із цього трагічного списку.

Євген ЦИМБАЛЮК, краєзнавець.

Млинів 
Рівненської області.