Цей 200-літровий самовар (на знімку) створили у рівненському товаристві з обмеженою відповідальністю «АРМ-ЕКО». Він частував ароматним чаєм учасників масових заходів у Пересопниці — на батьківщині української Першокниги, на знаменитих «Козацьких могилах» у Пляшевій Радивилівського району, у Рівному на «Музейних гостинах», де збираються сотні майстрів народного ремесла...
Самовар вражає своєю величиною — 200-літровим об’ємом і майже 3-метровою висотою, враховуючи витяжну трубу. Майстри під час виготовлення велета використали оригінальні старовинні форми. Зробили на ньому напис із символічною козацькою клятвою: «Богу — душа, життя — Україні, а честь — для себе».
Смак чаю з такого самовара неперевершений, оскільки в нього додають різноманітні трав’яні, медові присмаки. Зазвичай закипає цей самовар на дровах за півгодини. А збирає люд довкола себе ще швидше — насамперед завдяки своїй незвичності й красі.
Здавалося б, цей витвір міг би претендувати на те, щоб його включили до Книги рекордів України. Втім, його перевершив самовар, створений десять років тому на заводі «НТЦ-Запоріжжя» на замовлення Південної залізниці. Він об’ємом в 360 літрів, встановлений у чайному павільйоні залізничного вокзалу Харкова, за день обслуговує до десяти тисяч осіб. Зате рівненський самовар здатен конкурувати з харківським за мобільністю.

Рівненська область.

Фото Євгена ЦИМБАЛЮКА.