Група японських археологів, які намагаються підтвердити наукову версію про те, що в далеку давнину люди могли долати навіть величезні відстані між островами на човнах, сплетених із трави, взялася довести це на практиці.

Вони сплели човен із рогозу та збираються повторити маршрут — від Тайваню до одного з островів у префектурі Окінава, який предки нинішніх мешканців здійснили понад 30 тисяч років тому.
Звідки науковцям стало відомо про такі далекі подорожі? На островах префектури Окінава було знайдено місця давніх поховань, дослідження показали, що їх вік перевищує 30 тисяч років. А аналіз ДНК засвідчив, що люди, які тут жили, швидше за все, прибули з південних країв: наприклад, материкового Китаю чи Тайваню.
Керівник групи ентузіастів співробітник Національного музею природи та науки у Токіо Йосуке Кайфу заявив: нині частенько можна почути, що люди, які жили в далекі від нас часи, були досить простими і примітивними, однак він та його колеги переконані, що ті люди про деякі речі знали краще, ніж сучасні, і що вони тоді вже могли здійснювати далекі й непрості подорожі.
На днях майбутні мандрівники спустили човен на воду і переконалися, що він тримається надійно.
Однак все-таки спочатку ентузіасти спробують перевірити свій «плавзасіб» на меншій дистанції і пропливуть 75 кілометрів між двома окінавськими островами. Знадобиться їм для цього більше доби, адже попередні «тренування» показали, що із сімома гребцями трав’яне судно пересуватиметься зі швидкістю всього три кілометри на годину.
До речі, з веслами теж було непросто, адже дізнатися достеменно, якими веслами гребли в ті далекі часи, було неможливо. Тому дослідники вирішили скористатися пізнішим досвідом. Розробляючи весла, вони взяли за основу конструкцію весел епохи Джьомон (від 15 тисяч до 2300 років тому).

Токіо.