Таке переконання висловила заступник Голови Верховної Ради Оксана Сироїд (на знімку) в інтерв’ю Громадському радіо. Нещодавно вона повернулася із робочої поїздки до Великої Британії. Українські парламентарії мали там зустрічі з послами та представниками інших країн.

За словами О. Сироїд, говорили передусім про ситуацію на сході. «Це четверта поїздка з цієї серії, — сказала парламентарій. — Її мета — пояснити загрозу подальшого виконання Мінських домовленостей». У цьому контексті йдеться про всі напрямки — і вибори на окупаційних територіях, і остаточне закріплення особливого статусу, і закон про амністію. «Ми не можемо допустити виборів, бо це легалізація бойовиків, — наголосила вона. — Амністія — пробачення всіх, без притягнення до відповідальності. А для людей це означатиме повторення конфлікту. Винні мають бути покарані, невинні — пробачені».

Оксана Сироїд висловила думку про те, що Україна давно вже не в «топах» проблем Великої Британії, бо «так працює потужна російська пропагандистська машина». Останні півтора року наші сусіди працювали на те, щоб дискредитувати Україну і переконати західні держави, що у них все буде гаразд, коли вони покинуть нашу країну. Часто Україна сприймається як «жертва, яку віддають на поталу дракону», вважає заступник очільника парламенту. Водночас  ми маємо дуже сильних лобістів, які насправді розуміють наші проблеми й те, що у нас іде війна, — підкреслила вона. Так, особливу увагу законотворець приділила полякам — вони, мовляв, дуже свідомі. А от британці натомість «зовсім не усвідомлюють загрози, яку становить Росія». Страхи та невпевненість — це те, що годує російську ідеологію, вважає парламентарій. Росія начебто бачить для себе тільки одного спаринг-партнера — США, а Європа «заважає зосередити фокус». Відтак дезінтеграція ЄС — один із пріоритетів Росії.

«Ми пояснюємо британцям, — каже вона, — у вас відбувається точно те саме. Є корумповані політики, є дискредитація, створюються кишенькові радикальні партії, є присутність шалених російських грошей».

Мінські домовленості О. Сироїд назвала «не українським сценарієм», так само як і війну та все, що з нею пов’язано. Однак зміни, на її думку, варто починати з політичної системи. Так, український парламент останніх 12 років вона назвала «відображенням олігархічної системи». Натомість суспільство має вже інший запит, але поки ще не має доступів впливу на політичну систему.

Вл. інф.