Після проведення в лютому цього року парламентських слухань з дотримання прав вимушених переселенців ситуація із соціальними виплатами, пенсіями, житлом не лише не поліпшилася, а й погіршилася. На цьому наголошували учасники розширеного засідання Комітету Верховної Ради з питань прав людини, національних меншин та міжнаціональних відносин, на якому нещодавно заслухали інформацію представників Кабінету Міністрів, відповідальних міністерств та відомств про реалізацію рекомендацій парламентських слухань.

Учасники засідання очікували на віце-прем’єра Павла Розенка, міністрів соціальної політики та з питань внутрішньо переміщених осіб, однак прийшли лише заступники міністрів. Голова комітету Григорій Немиря обурився, що урядовці систематично ігнорують засідання комітету, присвячені проблемам вимушених переселенців із зони АТО та Криму. За словами Г. Немирі, Україна посідає четверте місце у світі за кількістю вимушених переселенців після Сирії, Ємену та Іраку. «Те, що спочатку сприймалось як надзвичайна ситуація і гуманітарна криза, все більше набуває рис пролонгованої ситуації», — зазначив голова комітету. За даними комітету, 75% всіх вимушених переселенців зареєстровані у п’яти східних областях України — Донецькій, Луганській, Дніпропетровській, Запорізькій, Харківській. Із загального числа вимушених переселенців 60% — пенсіонери, 12,5% — діти, 4,2% — інваліди, 23% — люди працездатного віку.

Майже всі промовці говорили про систематичне порушення прав вимушених переселенців. Найбільше, що їх турбує, — передусім робота, отримання соціальних виплат і пенсій, і житло. А також нарікають на бюрократію, паперову тяганину, і особливо — на недавню постанову Кабміну №365, за якою соцінспектори мають перевіряти, чи дійсно переселенець живе за вказаною адресою. Уряд мотивує це тим, що десятки тисяч мешканців зони АТО користуються так званим «соціальним туризмом» — їздять на підконтрольну Україні територію, щоб зареєструватися і оформити пенсії чи соцвиплати, а потім повертаються на окуповані території. Дехто отримує виплати двічі. Однак переселенці вбачають у цьому порушення їхніх прав та «урядові методи покарання».

Голова Конфедерації вільних профспілок Луганської області Володимир Сапуто розповів, що у Києві в районних «собезах» скоротили кількість інспекторів — з восьми до трьох, а то і до двох. За його словами, лише в Дарницькому районі столиці зареєстровано 23 тисячі переселенців, з яких 5,5 тисячі — отримувачі соціальної допомоги. А обстежити, чи дійсно вони проживають за зареєстрованою адресою, мають всього двоє соцпрацівники на район. Інші промовці нарікали на те, що в деяких «собезах» скоротили прийомні дні та години — не п’ять робочих днів на тиждень, а три-чотири. Хоча людей, роботи та документів тільки додається.

Одна з громадських активісток розповіла, що виїхала із окупованого Донбасу і живе в Києві безвиїзно вже два роки, однак через переїзд з одного району столиці в інший, змінивши квартиру, уже декілька місяців не отримує пенсію і не може стати на облік у Пенсійному фонді, бо з неї вимагають щоразу нові довідки. «Поки півроку чи рік будуть мене перевіряти, я можу не тільки не отримувати пенсію, а й померти», -каже жінка. Громадські активісти звернулися до народних депутатів і урядовців із проханням спростити систему обліку та нарахування соціальних виплат. Бо з таким підходом, як нині, наголошували учасники зібрання, повернути ментально Донбас до України буде неможливо.

Заступник міністра соціальної політики Віталій Мущинін розповів про те, як уряд намагається вдосконалити процедуру обліку та отримання статусу вимушених переселенців, отримання ними дубліката втраченої трудової книжки. За його словами, вже розроблено програму, яка дасть змогу органам соцзахисту прискорити оформлення соціальних виплат, триває створення єдиної інформаційної бази внутрішньо переміщених осіб. У Мінсоцполітики також обіцяють до кінця року перейти на електронний контроль вимушених переселенців — тоді соцінспекторам не доведеться ходити перевіряти їхнє реальне місце проживання.

Заступник міністра з питань окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб Георгій Тука (у міністерстві наразі працює тільки четверо людей) повідомив, що мав розмову з керівництвом СБУ, щоб систему електронних перепусток, яка діє у зоні АТО, використовувати як верифікатор перебування людини на території України. На його погляд, не варто було створювати комісії для перевірки переселенців. Ситуація із забезпеченням житлом, на думку Г. Туки, взагалі катастрофічна. За його словами, лише в Донецькій області на підконтрольній Україні території нині проживає понад 720 тисяч переселенців із окупованих територій. Щоб їх розмістити, фактично треба побудувати цілий обласний центр. «У результаті гібридної війни Україна втратила понад 20% надходжень до держбюджету, але отримала водночас додаткове навантаження у вигляді соціальних виплат для майже двох мільйонів чоловік», — зауважив Георгій Тука.

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська заявила, що Мінсоцполітики розглядає внутрішніх переселенців як додаткове навантаження, усіляко намагаючись порушити їхні права та свободи, про що, зокрема, свідчить ухвалення горезвісної постанови Кабміну № 365. «Те, що сьогодні відбувається по відношенню до вимушених переселенців та громадян України, є категорично неправильним та матиме жахливі наслідки», — сказала вона.

Спеціальний представник Генерального секретаря Ради Європи по Україні Режіс Брійа також визнав, що деякі положення постанови №365 суперечать стандартам Ради Європи та Європейській декларації з прав людини. «Вимушені переселенці залишилися на території своєї держави, а отже, вони можуть користуватися такими ж правами і свободами, як й інші громадяни України», — сказав він.

Голова моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Фіона Фрейзер наголосила на необхідності розробки державної стратегії щодо вимушених переселенців.

Голова комітету резюмував, що роботу уряду щодо виконання зазначених рекомендацій не можна визнати задовільною та закликав провести спеціальне засідання РНБО, присвячене захисту прав і свобод вимушених переселенців та громадян, які залишилися на тимчасово неконтрольованій території України.

Факт

— станом на 15 лютого ц. р. чисельність вимушених переселенців перевищила 1 млн. 725 тис. осіб;
— цього року вже витрачено 510 млн. грн. на виплати вимушеним переселенцям;
— мінімальний рівень соцвиплат переселенцям становить 784 грн. на людину, що менше за мінімальний прожитковий мінімум;
— сума виплат для однієї сім’ї обмежена 2,4 тис. грн.