Єдиний пішохідний перехід у Луганській області (КПВВ) на лінії розмежування в Станиці Луганській з нового року перетнула рекордна кількість жителів — майже 400 000 осіб. Найбільше навантаження припало на спекотні липневі дні. Абсолютний рекорд одного дня становить 6111 осіб (23 липня 2016 року).

Незважаючи на те, що чи не щодня перехід у Станиці Луганській обстрілюють бойовики самопроголошеної «ЛНР», військовослужбовці ЗСУ прикладають максимум зусиль, щоб громадяни почувалися безпечно й комфортно.
Завдяки командирам бригад і простим солдатам перехід працює безперебійно, за винятком часу обстрілів, коли є небезпека для мирних громадян.
Схоже, комусь у «ЛНР» не вигідно, щоб луганчани купували дешеві і якісні українські продукти, отримували тут у банкоматах пенсії, спілкувалися із земляками й родичами. Тому постійно нагнітається ситуація.
Перехід у Станиці Луганській міг би стати символом миру й злагоди, отаким невеликим острівцем, де не стріляють і панує спокій, де противник справді демонструє миролюбство. Адже люди по обидва боки лінії розмежування хочуть спілкуватися. Але протягом тривалого часу в Станиці Луганській можна спостерігати протилежну картину. Бойовики, які засіли на панівних висотах за Сіверським Дінцем, знову й знову порушують режим тиші. Гатять із автоматів, кулеметів, мінометів, іноді навіть снайпери працюють, тим самим вкотре демонструючи, що мир їм не потрібен. Вони в більш вигідній ситуації, оскільки перебувають на висотах, а підрозділи ЗСУ — у низовині.
Ситуація вибухонебезпечна: заради декількох тисяч рублів «бойових» проросійські сепаратисти створюють небезпеку для тисяч людей. Або тут велика політика: поки стріляють, показують війну по телевізору — надходить допомога з Росії. Адже кожен обстріл на переході опиняється в центрі уваги громадськості. Або ватажки бандформувань не хочуть, щоб люди бачили, як живуть за Сіверським Дінцем. Якщо почитати луганські «бойові листки» і поїхати самому подивитися, а що в сусідів, то картина зовсім інша. Схоже, комусь не вигідно, щоб люди знали правду, тому потрібно їх увесь час тримати в напруженні й невіданні.
Ще одна цікава деталь. Стріляють бойовики по бідних районах Станиці. Там, де розташовані вілли луганських багатіїв, не впав жоден снаряд.

Луганська область.

 

 

На знімку: ось такі руїни зустрічають людей на переході в Станиці Луганській.

Фото автора.