Згідно зі статтею 24 Закону «Про статус народного депутата» звітую про свою роботу протягом останньої сесії. Також звіт розміщено на моїй сторінці на сайті Верховної Ради України.

Отже, за цю сесію разом із колегами зареєструвала 23 законодавчі ініціативи (15 законопроектів і 8 постанов), із яких 7 було прийнято, а саме:

— № 4623 від 10.05.2016 Закон про внесення зміни до підпункту 4 пункту 24 розділу VІ «Прикінцеві та перехідні положення» Бюджетного кодексу України (щодо перерозподілу залишків коштів місцевих бюджетів населених пунктів, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють своїх повноважень), 1406-VІІІ;

— № 4071 від 16.02.2016 Постанова про Звернення Верховної Ради України до парламентів іноземних держав, парламентських асамблей та міжнародних організацій у зв’язку із загрозами життю заручників, що утримуються російськими бойовиками на території окремих районів Донецької та Луганської областей, 1015-VІІІ;

— № 4383 від 12.04.2016 Постанова про дострокове припинення повноважень Коцюбинської селищної ради у зв’язку з діями, що порушують Конституцію України і закони України, підривають засади місцевого самоврядування, суперечать інтересам територіальної громади смт Коцюбинське, та призначення позачергових виборів, 1108-VІІІ;

— № 4410 від 13.04.2016 Постанова про проведення парламентських слухань на тему: «Транскордонне співробітництво як чинник євроінтеграційних процесів України» (8 червня 2016 року), 1347-VІІІ;

— № 4476 від 20.04.2016 Постанова про Звернення Верховної Ради України до Організації Об’єднаних Націй, Європейського Парламенту, Парламентської Асамблеї Ради Європи, Парламентської Асамблеї ОБСЄ, світових лідерів та всіх членів міжнародного співтовариства щодо вшанування жертв геноциду кримськотатарського народу та засудження порушень Російською Федерацією прав і свобод кримськотатарського народу, 1348-VІІІ;

— № 4730 від 30.05.2016 Постанова про Звернення Верховної Ради України до Європейського Парламенту, Ради Європейського Союзу, Європейської Комісії, парламентів та керівництва держав-членів ЄС щодо запровадження Європейським Союзом безвізового режиму для громадян України, 1392-VІІІ;

— № 4731 від 30.05.2016 Постанова про Звернення Верховної Ради України до Сенату Французької Республіки, 1393-VІІІ.

Низку законопроектів прийнято в першому читанні.

З повним переліком моїх законопроектів можна ознайомитися за посиланням: http://w1. c1. rada. gov. ua/pls/pt2/reports. dep2

Із початку скликання подала 45 запитів до різних органів влади, зокрема, протягом четвертої сесії було подано сім запитів.

Протягом четвертої сесії цієї каденції мною розглянуто майже 300 звернень громадян. Із них 221 звернення надійшло за період із 14 квітня ц. р. до 1 липня ц. р. на моє ім’я як Першого заступника Голови Верховної Ради України. Окрім того, до моєї громадської приймальні у Черкасах (адреса: м. Черкаси, вул. Благовісна, 170) з листопада 2014 року (початок роботи Верховної Ради України восьмого скликання) звернулось понад 750 осіб, лише за період з січня по червень ц. р. було більш як 200 звернень.

Як Перший заступник Голови Верховної Ради України очолюю робочу групу з врегулювання законодавства з видобутку бурштину. Проведено три засідання, напрацьовано проекти рішень, що передані Голові Верховної Ради. Очолюю Комісію з нагородження. Протягом травня-червня ц. р. за дорученням керівництва Верховної Ради зустрілася з колективами та вручила відзнаки парламенту ліквідаторам аварії на ЧАЄС, кращим працівникам ДП «Антонов» з нагоди 70-річчя створення підприємства, а також лікарям Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит».

Сприяла прийняттю законів, необхідних для безвізового режиму і в рамках виконання ПДВЛ.

Протягом четвертої сесії взяла участь у більш як 70 міжнародних зустрічах із членами урядів та парламентів зарубіжних країн та дипломатичними місіями.

8 червня ц. р. проведено парламентські слухання на тему транскордонного співробітництва.

Член ПАРЄ, Української частини Ради міжпарламентської ради Україна—НАТО та Української частини Парламентського комітету Асоціації. Цієї сесії брала участь у двох засіданнях ПАРЄ і ПКА.

Сприяла в організації низки міжнародних заходів, зокрема, в рамках Українського тижня в Європарламенті проведенню спільно з каналом «1+1» і журналом «Vіva» фотопроекту «Переможці».

Разом із колегами організували низку акцій на підтримку політв’язнів у РФ. За дорученням Президента України брала участь у поверненні в Україну політв’язнів Надії Савченко, Юрія Солошенка та Геннадія Афанасьєва. Це велика спільна робота Президента, дипломатів, СБУ, мінської гуманітарної групи, всіх небайдужих.

Як представник мінської гуманітарної групи протягом лютого—липня 2016 р. була причетна до звільнення 12 заручників. Всі звільнені цього року заручники пройшли лікування і реабілітацію в медичних закладах ДУС.

Протягом 2015—2016 років взяла участь у 33 засіданнях гуманітарної підгрупи ТКГ. За цей час вдалося звільнити близько 80 заручників.

За цю сесію шість разів відвідала зону АТО. Також відвідала з робочими візитами Дніпропетровщину, Черкащину, інші регіони України.

Член МФО «Рівні можливості». Разом із колежанками працюємо над якнайшвидшою ратифікацією Стамбульської конвенції, іншими питаннями захисту прав жінок і гендерної рівності.

14 квітня була обрана Першим заступником Голови Верховної Ради України.