Діяльність Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування була спрямована на підготовку до розгляду парламентом проектів законів з питань державної служби, реформування системи місцевого самоврядування та виконавчої влади, надання адміністративних послуг, нагородної справи, адміністративно-територіального устрою, державної символіки, статусу депутатів місцевих рад, спеціального статусу Києва тощо.

Серед найважливіших — також зміни до Закону «Про вибори народних депутатів України» щодо виключення кандидатів у народні депутати з виборчого списку партії у багатомандатному окрузі», Постанова «Про проведення парламентських слухань на тему «Стратегія реінтеграції в Україну тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим та міста Севастополь: проблемні питання, шляхи, методи та способи». Також, як повідомили в комітеті, було ухвалено 14 постанов з питань адміністративно-територіального устрою і 22 постанови щодо призначення позачергових виборів до органів місцевого самоврядування.

За результатами моніторингу роботи парламентських комітетів, проведеного протягом грудня 2014 року — травня 2016 року Громадянською мережею «ОПОРА», суб’єктами права законодавчої ініціативи було зареєстровано 6755 законопроектів, з яких 549 стосуються предмету відання Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування. 71 проект закону схвалено, що дозволило потрапити до п’ятірки комітетів, законодавчі ініціативи у сфері відання яких отримали найбільшу підтримку Верховної Ради.

Також треба відзначити, що Комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування посів перше місце в рейтингу прозорості роботи парламентських комітетів.
Окрім того, комітет постійно приділяв увагу розгляду звернень громадян, юридичних осіб, органів державної влади та місцевого самоврядування, їх посадових осіб, депутатів місцевих рад.

Довідково

Комітет Верховної Ради з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування під час четвертої сесії Верховної Ради восьмого скликання провів 17 засідань, де було розглянуто 140 законопроектів. За час роботи четвертої сесії парламент ухвалив один закон та 37 постанов, із підготовки яких комітет був головним.

Коментар 

Голови Комітету Верховної Ради з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Сергія ВЛАСЕНКА:

— Комітет під час минулої сесії працював над законодавством, яке стосувалося децентралізації, нагородної системи і системи державних символів, державної служби. Величезний блок питань був пов’язаний з перейменуванням населених пунктів. Звичайно, були і поточні питання, такі як зміни меж, статусів відповідних населених пунктів.

Майже завершили підготовку до другого читання законопроекту про проходження служби в органах місцевого самоврядування. Вже увійшли в режим обговорення поправок, яких — понад 800. Під час нової сесії на одному з перших засідань комітету зможемо розглянути кожну поправку з точки зору концептуальних погоджень його членів і винести цей законопроект на розгляд до Верховної Ради.

Окрім того, до нас надійшов доопрацьований проект закону про статус окупованих територій за авторством понад 40 народних депутатів. Це надважливе питання, враховуючи війну на сході та окупацію Криму.

Також комітет провів парламентські слухання з питань деокупації Криму, але була дуже низька явка з боку урядовців, достатньо неактивні були народні депутати. Це свідчить про те, що, на жаль, питання Криму виходить із загальноукраїнського фокусу. Це дуже загрозлива тенденція.