Спільний виставковий проект українських та білоруських художників «Білоруси з Україною в серці», присвячений подіям на сході України та пам’яті загиблих добровольців тактичної групи «Білорусь» Віталія Тіліженка («Кекса») та Алеся Черкашина («Тараса»), які віддали своє життя за незалежність України влітку 2015 року, дістався Кропивницького. Виставка розгорнула свої експозиції у Кіровоградському обласному художньому музеї.

Українець Віталій Тіліженко загинув 10 серпня 2015 року, ліквідовуючи танковий прорив російських найманців біля Старогнатівки. Він народився і виріс у Запоріжжі, навчався, а потім працював у Києві. Пройшов два Майдани. З початком війни заснував Благодійну організацію «Міжнародний фонд «Волошка» з волонтерської допомоги воїнам АТО, а згодом і сам пішов добровольцем на фронт. Іменем Віталія Тіліженка названа одна з вулиць Запоріжжя.
Білорус Алесь Черкашин навчався в Україні, в Християнському інституті. Був учасником білоруського національного руху. З 2015 року служив медиком та капеланом на Донбасі в складі Добровольчого Українського корпусу «Правий сектор». Був учасником того ж самого бою, що й Віталій Тіліженко. Від отриманих тяжких поранень помер у Запорізькій обласній лікарні.
У листопаді 2015 року за сприяння Благодійної організації «Міжнародний благодійний фонд «Волошка» в зоні АТО відбувся міжнародний пленер. Протягом п’яти днів в околицях Донецького аеропорту, Пісків, Волновахи та Новоградівки було написано понад 40 картин — портретів, пейзажів, сюжетних полотен, на створення яких художників надихала боротьба тактичної групи «Білорусь» у складі українського добровольчого корпусу.
«Ці полотна — шмат мого життя. Це кров, це страждання. У Пісках, у руїнах Будинку культури, я знайшов спочатку вишиванку та дитяче взуття, а потім витягнув з-під завалів бандуру. Вона була покалічена війною, із розірваними струнами», — згадував член Національної спілки художників України виходець з Донецька Тарас Носар.
Доповнюють експозицію предмети військового побуту, які художники привезли з собою зі сходу України...
Створені під час пленеру картини вже експонувалися в посольстві України в Білорусі. Нині виставка подорожує Україною.

Олена СТЕПАНОК, завідувачка відділу науково-просвітницької роботи Кіровоградського обласного художнього музею.

 

 

Учасники презентації виставки.

Фото надано Обласним художнім музеєм.