19 мешканців пансіонату для людей з обмеженими можливостями загинули від ножа вбивці, ще 26 поранених перебувають у тяжкому стані.

О пів на третю ночі 26 липня у пансіонат для інвалідів «Сад лілій Цукуї» в місті Саґаміхара сусідньої з Токіо префектури Канаґава увійшов молодий чоловік із сумкою, в якій були молотки і ножі. Охорона його спочатку не помітила — або не звернула уваги: раніше Сатоші Уемацу три роки працював у цьому комплексі. Він розбив молотком вікно на першому поверсі одного з житлових корпусів і вліз усередину приміщення. Тільки через 15 хвилин хтось із працівників пансіонату викликав термінову службу.
Безпомічні люди, більшість з яких не могли навіть самостійно пересуватися, стали безперешкодною мішенню для вбивці. Ударів ножем він завдавав напевне — для того, щоб убити, а не залякати. Тому 15 осіб загинули одразу, ще четверо стекли кров’ю дорогою до лікарні. Більшість поранених перебувають у тяжкому чи критичному стані.
Зробивши свою криваву роботу, убивця здався поліції. Як повідомляють поліцейські, злочинець приїхав автомобілем до найближчого відділку, при ньому була сумка з закривавленими ножами і сам він був у крові. Заявив, що хотів світ позбавити від інвалідів.
Пансіонат, де сталася ця жахлива трагедія, розміщений у тихій гірській місцевості, він сусідить із школою та житловими будинками. Комплекс займає понад 30 тисяч квадратних метрів, на території розташовані адмінбудівлі, діагностичне відділення, два житлові будинки, спортивний майданчик та відкритий басейн. За даними агентства Куоdо, на момент трагедії там проходили тривале лікування і реабілітацію 160 осіб, віком від 18 до 75 років.
Про 26-річного Сатоші Уемацу відомо, що в лютому нинішнього року він звільнився з пансіонату. У Твіттер написав, що «за власним бажанням», бо «якби так тривало, мене б заарештували». Після звільнення з пансіонату Сатоші Уемацу відвідав офіційну резиденцію голови палати представників парламенту, де залишив листа, написаного від руки на кількох аркушах. Зміст його достеменно невідомий. Ті, хто читав, кажуть, що він був незв’язний. Однак, як стверджує NHK, там була фраза, що він знищить «470 інвалідів» (чому саме таку кількість, не відомо) і що він «мріє про легку смерть для інвалідів». Майбутній убивця залишив у листі свої дані, їх було передано в поліцейський відділок у районі Цукуї, де й сталася трагедія. Ще в пансіонаті він сказав комусь із співробітників, що хоче вбити інвалідів, і про це повідомили місцеву поліцію. Чоловіка було госпіталізовано до психіатричної лікарні, але невдовзі Уемацу виписали, оскільки лікарі вирішили, що стан хворого покращився. У лютому ж аналізи крові та сечі виявили, що він курить марихуану.
Отже, про те, що психічно неврівноважена людина готує злочин, було відомо заздалегідь. Тепер слідство має відповісти на запитання: як сталося, що  безтурботність призвела до таких жахливих наслідків.

Токіо.