Після двадцяти з лишком неспокійних днів прочани нарешті дісталися Києва. Судячи з усього, дійство викликає мало позитива в більшої частини співвітчизників. І хоч, за словами панотців, День хрещення Русі — всенародне свято, стає боязко... аби він не перетворився на день великих провокацій, до яких спричинить, хоч як не дивно це звучить, Всеукраїнська хресна хода миру, любові та молитви за Україну, організована Українською православною церквою Московського патріархату.

Не варто переповідати все те, що вже на слуху у громадськості. А от про почуття скажемо. Тривога, неспокій, невпевненість, настороженість... І це не дивно. Насамперед через те, що, як не називай, а держава перебуває у стані війни! І владним структурам слід би було знайти вагомі аргументи для того, щоб якщо не переконати, то принаймні вказати організаторам, що зараз не час для проведення таких масштабних акцій. Причин більш ніж досить: хоч би й те, що серед натхненників ходи — центри ворожої антиукраїнської пропаганди, що й досі привільно почуваються в Україні.
Тепер от маємо: «Сили Національної поліції України та Національної гвардії України заблокували прохід хресного ходу вулицями Києва у зв’язку з виявленням бойових гранат і муляжу», — повідомив міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков.
«Виявлені муляжі і реальні бойові закладки з гранатами не залишили у нас сумнівів у реальності погроз і провокацій. Силами Нацполіції і Нацгвардії заблоковано прохід прочан вулицями Києва. Безпека громадян вища за релігійні ритуали», — написав міністр. І далі: «Саме тому сьогодні, отримавши відповідну інформацію, з метою запобігання можливих терористичних загроз і провокацій навколо хресного ходу Православної церкви (МП) мною було дано вказівки втрутитися в порядок анонсованої організаторами ходи Києвом», — пояснив міністр.
Природно, що співвітчизники стривожені! Вже не залишається жодного сумніву, що це неприкрите й лицемірне просування «русского мира» в Україну.
А що заважало представницьким органам міст і містечок України вчинити так, як міськрада Борисполя, й ухвалити рішення не пускати хресну ходу своїми містами? Чи не було б це цілком природним, обґрунтованим і законним?! Уявімо, що так само вчинили б на Харківщині, Полтавщині, Рівненщині, Житомирщині, Київщині?!
Та от біда: не секрет, що духовенство часом забезпечує високі рейтинги деяким кандидатам у депутати, а вони своєю чергою, ставши нашими обранцями, продовжують загравання з попами. Зокрема, і з представниками Московського патріархату.
За даними засобів масової інформації, охороняють прочан майже 4,5 тис. поліцейських. Учасників ходи мають намір перевіряти на металошукачах. Також у них перевірятимуть паспорти. Через хресну ходу мали перекрити рух транспорту у центрі столиці...
Воно нам треба було?

 

 

На знімку: правоохоронці охороняють учасників хресного ходу біля своєрідного «блокпоста» противників проходження колони через Бориспіль у Київській області.

Фото В’ячеслава РАТИНСЬКОГО / УНІАН.