Публічну наругу над Державним прапором України скоїв... колишній офіцер ВМС України. Біля автостанції міста Каховка Олександр У. зняв прапор зі щогли, закріпленій на лінії електропередач, і демонстративно розірвав його на шматки, заявивши численним свідкам: "Незабаром тут висітиме російський триколор".

 

Обурені люди одразу ж кинулися телефонувати до поліції. "Слідчо-оперативна група запропонувала незнайомцеві вирушити до відділу для пояснень. Той відмовився і до порушника порядку довелося застосувати силу. На нього склали адміністративний протокол про злісну непокору законним вимогам правоохоронців, за що суд його вже оштрафував. Однак штрафом інцидент не вичерпався -- розпочато також кримінальне провадження за наругу над державною символікою України", -- повідомила начальник відділу комунікації ГУ Нацполіції Херсонщини підполковник Ірина АТАМАНЕНКО.

 

ФАКТ

 

Нахабна вихватка сепаратиста для Каховки далеко не перша. Днями ще один прислужник Путіна Юрій Ковальчук, який із початком російської агресії втік з цього українського міста до Москви, через Інтернет погрожував "повісити" тутешню журналістку Ганну САДОВУ.

 

Обурені каховчани вважають, що штраф -- надто м'яке покарання для такого відвертого знущання над почуттями патріотів. Вони вже влаштували пікет під стінами місцевої прокуратури, вимагаючи тримати прихильника "русского мира" під вартою, і готують звернення до Міноборони з вимогою позбавити його звання офіцера запасу. Згоден з громадою і міський голова Каховки Андрій ДЯЧЕНКО. "Ще раз запевняю -- випадок сепаратизму не залишиться безкарним. Та як завжди, в будь-якій негативній ситуації є частка позитиву -- кількість каховчан, які виявили патріотизм, активну громадську позицію, вийшли на пікет і вимагали покарати сепаратиста", -- таке звернення до земляків розмістив у соціальних мережах очільник місцевого самоврядування.

 

35-річний Олександр У. встиг послужити в Іраку, а пішов у відставку з ВМСУ капітан-лейтенантом. У Каховці має квартиру та машину, але після окупації Криму став навідуватися сюди лише зрідка. Городяни подейкують, що сепаратист перебрався до Севастополя і навіть встиг записатися до тамтешнього спецназу СОБР, отримавши громадянство і паспорт РФ. Але зараз офіційне підтвердження чи спростування цих відомостей відсутнє -- їх перевірятиме СБУ. У поліції ж додають: паспорту РФ у Олександра не виявили -- тільки звичайний громадянський паспорт України.

 

Сергій ЯНОВСЬКИЙ.

 

Херсонська область.

 

Голос України