У Кременчуці пом'янули колишнього міського голову народного депутата шостого скликання парламенту Олега БАБАЄВА, котрого застрелили два роки тому. Чимало земляків узяли участь у панахиді на Новоревівському цвинтарі, де він похований, а також у покладенні квітів до скульптурної композиції в названому на його честь парку (на знімку) та запалюванні свічок біля Стіни пам'яті, спорудженій на місці загибелі.

 

Однак, певно, найбільш значущою подією став винесений перед сумними роковинами вердикт Верховного Суду, який розставив крапки над "і" у тривалому протистоянні прихильників і противників установлення згаданої скульптурної композиції. Нагадаємо, що відразу після того, як вона з'явилася, місцева активістка депутат районної (сьогодні -- міської) ради Оксана ПІДДУБНА подала позов до суду з проханням визнати встановлення тієї композиції з образом Олега Бабаєва незаконним і зобов'язати владу демонтувати її. Тож спочатку Автозаводський районний суд Кременчука, знайшовши формальні порушення процедури меморіалізації, ухвалив рішення про демонтаж, а потім його "канонізував" Харківський апеляційний адміністративний суд.

 

У відповідь на це найпалкіші прихильники загиблого заявили про те, що вони захищатимуть пам'ятник усіма можливими способами. І навіть установили біля нього камеру цілодобового спостереження з виведенням зображення на один із кременчуцьких сайтів... Водночас міська влада продовжувала оскаржувати згадані судові рішення. Зрештою, Вищий адміністративний суд задовольнив її касаційну скаргу. При цьому було фактично визнано, що встановлення пам'ятника у міському парку не порушувало права згаданої активістки. А значить, і оскаржувати відповідні нормативно-правові акти, на підставі яких це робилося, вона права не мала. Підстав для скасування такого вердикту Верховний Суд не знайшов. Отже, бронзовий пам'ятник Олегу Бабаєву, котрий ніби просто присів на "обірваній" пострілами лавці у парку свого імені, залишиться непорушним...

 

Водночас у Кобеляцькому районному суді вже багато місяців триває слухання справи за звинуваченням чотирьох підозрюваних у цьому резонансному вбивстві. Прокуратура вважає, що на лаві підсудних опинилися замовник (ним в обвинувальному висновку названо знаного в Кременчуці бізнесмена, засновника найпотужнішої місцевої телекомпанії "Візит" Олександра МЕЛЬНИКА), організатор і двоє виконавців злочину. Однак усі вони категорично заперечують свою причетність до нього і називають замовним сам судовий процес.

 

Василь НЕЇЖМАК.

Фото з архіву автора.

 

Полтавська область.

 

Голос України