Футбол. Ліга чемпіонів. Матчі третього кваліфікаційного раунду. 26 липня. «Лудогорець» (Болгарія) — «Црвена Звезда» (Сербія). 2:2. БАТЕ (Білорусь) — «Дандолк» (Ірландія). 1:0. «Спарта» (Чехія) — «Стяуа» (Румунія). 1:1. «Партизан» (Албанія) — «Зальцбург» (Австрія). 0:1. «Вікторія» (Чехія) — «Карабах» (Азербайджан). 0:0. «Ростов» (РФ) — «Андерлегт» (Бельгія). 2:2. «Динамо» (Хорватія, Загреб) — «Динамо» (Грузія, Тбілісі). 2:0. «Аякс» (Нідерланди) — ПАОК (Греція). 1:1.

***

«Шахтар» (Україна, Донецьк) — «Янг Бойз» (Швейцарія, Берн). 2:0. Голи: Бернард, 27, Селезньов, 75.
«Шахтар»: П’ятов, Срна, Кривцов, Ордець, Ісмаїлі, Фред, Степаненко, Марлос, Бернард, Едуардо (Селезньов, 71), Тайсон (Дентіньо, 77 ). Тренер — Паулу Фонсека.
«Янг Бойз»: Мвого, Саттер (Гадергьонай, 81), Вілотич, Роша, Лецякс, Саного, Бертоне, Сулеймані (Вютріг, 58), Раве, Герндт (Кубо, 49), Оаро. Тренер — Адольф Гюттер.
Вилучено Вілотича, 55 (друге попередження).
Рефері — Сердар Гезюбююк (Нідерланди).
Львів. Стадіон «Арена Львів». 7 477 глядачів. 20 градусів.

***

У дебюті поєдинку «гірники» мали дещо розгублений вигляд і під натиском швейцарців припустилися кількох помилок в обороні. Однак вистояли і обстояли ворота. В ті моменти, як, власне, і протягом усієї зустрічі, надійно зіграв П’ятов. Либонь, саме його спокій неабияк позитивно вплинув на партнерів.
Впоравшись зі стартовим штурмом опонентів, «Шахтар» перехопив ініціативу і контролював гру. Дуже важливо, що донеччани швидко долали середину поля. Це давало їм змогу створювати гостроту біля воріт «Янг Бойз».

І вже незабаром гості вперше капітулювали. Це в’юнкий і технічний дріблер Бернард (на знімку), діставши класну передачу від Фреда у центрі карного майданчика швейцарського клубу, елегантно переграв воротаря й відкрив рахунок.
Другий тайм минув за переваги донеччан. Слід зазначити, що їхніх суперників дуже підвів Вілотич. Він, порушивши правила в боротьбі з Бернардом, отримав другу жовту картку і залишив свою команду в меншості. І гра цілком перемістилась на половину поля гостей.

Зрештою, «Шахтар» подвоїв рахунок. Марлос зробив точну передачу на Степаненка, котрий увірвався у карний майданчик швейцарців і віддав м’яч Селезньову (на знімку). А той, за кілька хвилин до цього з’явившись на полі, спокійно забив у порожні ворота.

***

Адольф Гюттер (на знімку внизу праворуч):

— У цілому «Шахтар» переміг заслужено. Хоча ми добре провели перші 15 хвилин, але потім нам було важко втримати темп. Суперник почав демонструвати індивідуальні якості та клас. Варто подякувати нашому воротарю. Він провів хороший матч.
Надія помирає останньою. Нам буде дуже складно надолужити згаяне в протистоянні з таким сильним суперником. Щоб врятуватися, вдома потрібно зіграти ідеально. Лише тоді буде шанс. Штучне покриття на нашому стадіоні — це теж важливий фактор. Потрібно бути дуже агресивними та зберігати концентрацію протягом 90 хвилин. Але фаворитом протистояння залишається «Шахтар».

***

Паулу Фонсека (на знімку внизу ліворуч):

— Красива гра. Міг бути й інший рахунок. Адже ми створили чималу кількість моментів, багато і якісно атакували протягом усього матчу. Домінували майже постійно, окрім стартових хвилин — тоді кращим на полі був суперник. Бернард молодець, але не варто забувати про всю команду. Наша оборона діяла надійно й упевнено. Загалом, усі зіграли технічно і красиво.
Тепер про заміни. Зробили їх, бо розуміли, що варто додати свіжих сил. Селезньов і Дентіньо класно увійшли у гру та допомогли команді.
Цей матч важливий для нас, як і всі інші. Однак сьогодні потрібно було перемогти, бо це перша зустріч сезону в Лізі чемпіонів. У Швейцарії буде важче, оскільки там штучне покриття. Це важлива деталь.

***

Отже, «Шахтар» зробив досить упевнений перший крок до мети. Матч у відповідь відбудеться 3 серпня в Берні.

Фото Євгена КРАВСА (зі Львова, спеціально для «Голосу України»).