Уже 30 вересня набирають чинності зміни до Конституції України в частині правосуддя та новий Закон України «Про судоустрій і статус суддів». Зазначені нормативно-правові акти спрямовані передусім на удосконалення системи правосуддя в Україні, поліпшення відбору професійних кадрів, поновлення довіри суспільства до суддів та в цілому до відправлення правосуддя в Україні. Водночас останнім часом органи правосуддя були під значним тиском, що призвело до зменшення кількості суддів. У деяких судах вакантними залишаються 50 відсотків посад суддів. Сама процедура добору та підготовки суддів може тривати до двох років.

Як не допустити колапсу судової системи в Україні? Як поновити довіру суспільства до судової системи і коли це станеться? Хто і як вирішує судові спори в Україні? Що означає кваліфікація і чому це визначено основним критерієм оцінювання суддів? На ці та інші запитання шукали відповіді учасники круглого столу на тему «Кваліфікаційна атестація суддів: чи є інший шлях до справедливого правосуддя?», який відбувся в редакції газети «Голос України». Детальніше про це читайте в наступних номерах газети.

 

 

На знімку (зліва направо): голова Вищого господарського суду України Богдан Львов, постійний представник Верховної Ради України у Конституційному Суді України, доктор юридичних наук, академік Анатолій Селіванов, заступник головного редактора газети «Голос України» Сергій Демський, голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, професор Сергій Козьяков.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.