Щедрий ужинок збиває ціни на колосові

Жнива в Україні в розпалі — ранні зернові залишаються в полі менш як на третині площ. Якщо вірити Мінагрополітики, у країні намолочено 25 млн. тонн хлібних культур за середньої врожайності 36,9 центнера з гектара. На цей час торік, відзначає «АПК-Інформ», було майже 23,7 млн. тонн зерна з 7 млн. га. Тоді гектар давав по 33,6 центнера.

Нині, за інформацією «УкрАгроКонсалт», пшеницю вже зібрано з 70 відсотків площ, намолочено 17 млн. т зерна, середня врожайність висока — майже 40 ц/га. Оскільки зазвичай в міру просування жнив урожайність пшениці зростає, такий показник дає підстави для збільшення прогнозів її валового збору загалом до 24-25 млн. тонн. Щоправда, зливи та шквальні вітри, які прокотилися територією країни, місцями спричинили часткове вилягання посівів, що ускладнює в окремих господарствах польові роботи.

На ячмінних полях збирання також наближається до завершення — у засіках 7,4 млн. тонн із 80 % площ. Його врожайність, як і пшениці, обнадіює — 32,8 ц/га, що на 12% вище за торішню. Якщо таке співвідношення збережеться, вал цієї культури може становити майже 9 млн. тонн.

Водночас масове надходження колосових нового врожаю та відсутність активного попиту спровокували падіння цін українського зерна на світовому ринку до шестирічного мінімуму. А на внутрішньому вони з початку місяця, за даними «УкрАгроКонсалт», обвалилися в середньому на 150—200 гривень за тонну.

Тим часом, у кукурудзи зараз триває формування й налив зерна, коли рослинам необхідна достатня кількість вологи — добре, що рясні дощі минулого тижня посприяли поповненню її запасів. Водночас прогноз погоди на найближчі дні для цієї культури, зазначає експерт «УкрАгроКонсалт» Єлизавета Малишко, не дуже підходящий — вдень надто спекотно. Врожай прогнозується на рівні 25 мільйонів тонн порівняно з 23,3 млн., зібраними в 2015-му.

Галина КВІТКА.

Фонд скуповувати збіжжя не квапиться

— На Херсонщині на врожай нинішнього літа скаржитися підстав нема — навіть без зрошення озима пшениця дала до 42 центнерів із гектара, озимий ячмінь — до 36 центнерів, — розповів віце-президент Асоціації фермерів України Леонід Кириченко (фермерське господарство «Зоря Херсонщини»). — А хто сіяв хліб на поливі, отримав і по 60 центнерів. Але реалізувати зерно не збираюся — відправив до сховища. Немає сенсу продавати. У міжсезоння тонна пшениці коштувала до чотирьох тисяч гривень, та щойно комбайни вийшли у полі, як дорожче 3,7-3,8 тисячі перестали давати навіть за продовольче зерно. Зараз же трейдери пропонують за тонну пшениці другого-третього класу не більше 3-3,1 тисячі гривень, що заледве дозволяє окупити витрати на її вирощування.

Таке падіння закупівельних цін не є економічно обґрунтованим, а лише спекулятивним, нарікає віце-президент Асоціації фермерів. Аграрії змушені продавати врожай за безцінь, бо їм треба кошти на підготовку до осінньої посівної, і трейдери, як завжди, цим користуються. Падіння цін можна було б зупинити, якби Аграрний фонд України вийшов на продовольчий ринок із пропозицією про закупівлю додаткових партій зерна за фіксованою ціною. Але про наміри АФУ провести інтервенції поки щось на чути.

Вл. інф.

Посіви не витримують спеки

Прикарпатські рятувальники закликають землеробів берегти врожай від вогню. Тільки напередодні зареєстровано кілька пожеж посівів пшениці. Горіло нескошене збіжжя у селах Гринівці та Озеряни Тлумацького району та в селі Вербилівці — Рогатинського. Загалом упродовж одного дня від полум’я пожежникам удалось врятувати 8 га посівів.

Зокрема, працівники ДСНС закликають господарів організувати охорону хлібних масивів та не розкладати поблизу них багать. У період збирання, зокрема, забороняється спалювати стерню, післяжнивні залишки, адже вогонь із одного поля може перекинутися на інше, де ще колоситься хліб. Забороняється сіяти культури під лініями електропередач. Зерносклади слід розміщувати в окремо розташованих будівлях. Ворота в них повинні відчинятися назовні й нічим не захаращуватися. Неприпустимо зберігати вкупі із збіжжям легкозаймисті матеріали, експлуатувати електропобутові прилади, залишати без нагляду працюючі зерносушарки. Рятувальники переконані, що, виконуючи рекомендації з безпеки, хлібороби зможуть зберегти свою працю і новий урожай від вогняної стихії.

Галина БРУХАЛЬ. 

Івано-Франківська область.

 

 

У країні середня врожайність пшениці цьогоріч обіцяє бути рекордною.

 

 

Як змінюватиметься ціна нового урожаю — питання, актуальне і для господарства «ТАК-Агро» (Тетіївський район Київської області). Втім, у збитках, сподіваються тамтешні працівники, не будуть, адже збирають по сто центнерів ранніх зернових із гектара.

 

 

Комбайнер Віталій Горобець радіє і намолотам, і заробіткам.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.