Учора у Верховній Раді відбулося засідання президії Міжпарламентської асамблеї Верховної Ради України, Сейму Литовської Республіки та Сейму і Сенату Республіки Польща.

Відкриваючи засідання, Голова Верховної Ради Олександр Турчинов висловив сподівання: нинішня зустріч сприятиме зміцненню відносин між трьома країнами, які є надійними партнерами, що підтверджено історією наших стосунків. «Ми високо цінуємо послідовну та тверду підтримку керівництва Литви та Польщі, депутатського корпусу, всього литовського та польського народів у часи трагічних подій на Майдані та в нинішній непростій ситуації для України», — наголосив глава парламенту.

Висловлюючи вдячність Сенату Республіки Польща та Сейму Литовської Республіки за підтримку, Голова Верховної Ради водночас закликав наших європейських партнерів надати нашій державі чітку перспективу членства в ЄС. «Сьогодні ключовим завданням є пришвидшення підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Підписання угоди та визначення європейської перспективи стане гідною відповіддю українцям, які стали на захист європейських цінностей на Майдані. Ми очікуємо, що створення в найближчому майбутньому зони вільної торгівлі між Україною та ЄС стане потужним імпульсом для національної економіки України. Велике значення матиме для українців і запровадження безвізового режиму», — зауважив О. Турчинов.

Він також зазначив, що під час засідання  підписано спільну заяву, в якій засуджується застосування військової агресії Російської Федерації проти України, введення військ до АРК, яка є невід’ємною частиною української землі.

Водночас Маршалок Сенату Республіки Польща Богдан Борусевич зауважив, що всі громадяни Польщі та народні депутати одностайні в оцінці агресивних дій Росії по відношенню до України. У Польщі немає дискусії стосовно того, що сталося і що потрібно робити. Сталася фатальна річ не лише для України, а й для всієї Європи. Переділ кордонів в Європі в такий спосіб, із застосуванням військової сили, — не можна сприйняти. Ця ситуація загрожує нам усім. Наслідки такої агресії далекосяжні. Йдеться не лише про те, що буде завтра, а й через 10 років», — наголосив він. Діючи в такий спосіб, зауважив

Б. Борусевич, Росія викопує рів недовіри між Європою і собою та між Україною. І за все це, наголосив політик, відповідальність несе президент Російської Федерації.

Насамкінець він висловив надію, що політичні сили Росії та суспільство «дійдуть думки, яка зупинить подальший агресивний розвиток подій».

ДОСЛІВНО

Голова Верховної Ради України Олександр ТУРЧИНОВ:

«У цій заяві є пряма підтримка наших дій, нашого парламенту, нашого уряду. І я вдячний своїм колегам за їхню чітку позицію. Я вдячний усім європейським країнам, які в цей час підтримали нашу країну і разом із нею готові протистояти агресії Російської федерації».