За добу (дані на 27.07) проросійські формування 39 разів обстріляли українські позиції, повідомляє штаб АТО. Та, незважаючи на те, що в найближчі дні кількість вогневих атак противника трохи знизилася, їх «якість» тримає фронтову ситуацію на рівні стабільно напруженої. Бойовики б’ють по опорних пунктах ЗСУ з важкого озброєння, забороненого Мінськими угодами. Стріляють не хаотично, як раніше, а прицільно, до того ж довго. Гібриди змінили тактику й активізувалися по всій лінії розмежування. Так, на маріупольському напрямку ворожі підрозділи намагаються просунутися вперед. «Але наші військовослужбовці надійно укріпилися, і в будь-якому разі роблять ці спроби неможливими», — каже прес-офіцер сектору «М» Віталій Кирилов.
А з російського тилу на допомогу бойовикам суне нескінченним потоком мілітаристська «гуманітарка». Українська розвідка зафіксувала чергові факти поставок палива, запчастин і боєприпасів і продовольства з Росії на окуповані території Донбасу (Ровеньки, Іловайськ). Про це йдеться в повідомленні ГУР Міноборони України.
Поки на передовій дедалі голосніше «говорять» російські гармати, у Мінську вчора знову зібралася на чергове засідання Тристороння контактна група, щоб поговорити про ... гармати. Точніше — прийняти документ про розведення озброєння від лінії розмежування в районі двох населених пунктів, який так і не погодили на минулій зустрічі. Як і не досягли консенсусу в питанні обміну заручниками. Ці дві теми продовжують бути головними на обговоренні в мінському форматі.
У першій половині дня працювали всі чотири підгрупи переговорників. В цей час заступник Голови Верховної Ради України, наш представник на переговорах у форматі «Україна — ОБСЄ — Росія» Ірина Геращенко повідомила на своїй сторінці у Фейсбук, що звільнення заручників заблоковано, й за цим стоїть Москва. «Це ще раз підтверджує маріонетковість так званих ватажків ОРДЛО, які навіть гуманітарні питання самі не мають права й не в змозі вирішувати — поки їм не дозволить Кремль», — зазначила Ірина Геращенко. За її словами, РФ посилює тиск на Україну саме зараз, напередодні 25-річчя незалежності, активізуючи обстріли, не випадково. «Саме незалежність вони не можуть нам простити», — написала народний депутат.
А от інший учасник мінських переговорів від України, кум Путіна Віктор Медведчук, стверджує, що звільнення заручників, захоплених у зоні АТО, залежить тільки від нього. Про це він сказав в інтерв’ю «Радіо Свобода». «У Мінську це питання, на жаль, не вирішується. З керівництвом самопроголошених «ЛНР» і «ДНР», з керівництвом Російської Федерації переговори веду тільки я», — сказав він. І додав, мовляв, саме тому він «ніколи не ображав нікого із представників «ДНР» і «ЛНР», нікого із представників Росії», бо з ними потрібно говорити...
А «вони» в обмін на розморожування процесу вимагають від Києва ухвалити закон про амністію.
Коли верстався номер, інформація про підсумки зустрічі в Мінську ще не була відома.