«Голос України» продовжує стежити за пригодами чернігівського журналіста та екстремала Олександра Волощука (на знімку), який долає маршрут навколо Чорного моря. Подаємо читачам чергову порцію вражень мандрівника.

Двадцять першого липня я дійшов до міста Вилкове та україно-румунського кордону — і так завершив українську частину своєї мандрівки. За 21 день подолав 639 кілометрів (630 км — пішки, ще 9 км — катером із Кінбурнської коси до Очакова). В середньому — по 30,4 км на день.
Після Кінбурнської коси та Очакова мій шлях проліг навколо Березанського лиману, через місто Южне до Одеси (тут я зробив зупинку на три дні), а потім — через Чорноморськ (колишній Іллічівськ), Національний природний парк «Тузловські лимани» та Катранську косу до Вилкового. Обхід Березанського лиману запам’ятався відвіданням напівпокинутих сіл (наприклад, Лиманського) зі старовинними кладовищами; в Южному з великою цікавістю мене прийняв настоятель Свято-Покровської церкви Київського патріархату отець Михайло.
На одному з пляжів селища Чорноморське, на північ від Одеси, вдалося знайти місце, де в далекому вже 1992 році в мене з’явилася, тоді ще невизначена, ідея здійснити пішу мандрівку навколо Чорного моря. Від ідеї до її здійснення минуло 24 роки...
Три дні в Одесі виявилися доволі насиченими. Зустрічі зі священнослужителями, відвідання одеських монастирів, могили відомого артиста Михайла Водяного (виконавця ролі Попандопуло у фільмі «Весілля в Малинівці») та футбольного тренера Віктора Прокопенка, прогулянка по Молдаванці (крім іншого, побував на місці зйомок серіалу «Ліквідація» на Колонтаївській вулиці).
У селищі Сергіївка, південніше Чорноморська, потрапив на святкову службу в унікальній для півдня України дерев’яній церкві Преподобного Сергія Радонезького, збудованій у західноукраїнському стилі.
У Рибальському Татарбунарського району велику цікавість до мандрівного журналіста виявила співробітниця Національного природного парку «Тузловські лимани» Євгенія Чередюк. Разом із чоловіком Олегом вона не тільки організувала автомобільну екскурсію по природному парку, а й запропонувала ночівлю в своєму домі.
Організм цілком успішно переніс тритижневу мандрівку в екстремальному режимі (він вже на третій день подорожі змирився з невідворотним...) А от взуття насилу витримало 640-кілометрову дорогу і тепер вимагає негайної заміни. Після короткого відпочинку вирушаю з України до Румунії, щоб продовжити мандрівку навколо Чорного моря вже територією сусідньої країни.

 

 

Берег Чорного моря поблизу Коблевого.

Фото надано автором.