Публічну наругу над Державним прапором України скоїв... колишній офіцер ВМС України. Біля автостанції міста Каховка Олександр У. зняв цей прапор з щогли, закріпленій на лінії електропередач, і демонстративно розірвав його на шматки, заявивши численним свідкам: «Незабаром тут висітиме російський триколор».

Обурені люди одразу ж кинулися телефонувати до поліції. «Слідчо-оперативна група запропонувала незнайомцеві вирушити до відділу для пояснень. Той відмовився, і до порушника порядку довелося застосувати силу. На нього склали адміністративний протокол про злісну непокору законним вимогам правоохоронців, за що суд його вже оштрафував. Однак штрафом інцидент не вичерпався — розпочато також кримінальне провадження за наругу над державною символікою України», повідомила начальник відділу комунікації ГУ Нацполіції Херсонщини, підполковник Ірина Атаманенко.
Обурені каховчани вважають, що штраф — надто м’яке покарання для такого відвертого знущання над почуттями патріотів. Вони вже влаштували пікет під стінами місцевої прокуратури, вимагаючи тримати прихильника «руського миру» під вартою, і готують звернення до Міноборони з вимогою позбавити його звання офіцера запасу. Згоден із громадою і міський голова Каховки Андрій Дяченко. «Ще раз запевняю — випадок сепаратизму не залишиться безкарним. Та як завжди, в будь-якій негативній ситуації є частка позитива — кількість каховчан, які виявили патріотизм, активну громадську позицію, вийшли на пікет і вимагали покарати сепаратиста», — таке звернення до земляків розмістив у соціальних мережах очільник місцевого самоврядування.
35-річний Олександр У. встиг послужити в Іраку, а пішов у відставку з ВМСУ капітан-лейтенантом. У Каховці має квартиру та машину, але після окупації Криму почав навідуватися сюди лише зрідка. Городяни подейкують, що сепаратист перебрався до Севастополя і навіть встиг записатися до тамтешнього спецназу СОБР, отримавши громадянство і паспорт РФ. Але зараз офіційне підтвердження чи спростування цих відомостей відсутнє — їх перевірятиме СБУ. У поліції ж додають: паспорта РФ у Олександра не виявили — тільки звичайний громадянський паспорт України.

Херсонська область.

Факт

Нахабна вихватка сепаратиста для Каховки далеко не перша. Днями ще один прислужник Путіна Юрій Ковальчук, який з початком російської агресії втік з цього українського міста до Москви, через Інтернет погрожував «повісити» тутешню журналістку Ганну Садову.