У понеділок відбулася зустріч Голови Верховної Ради України Олександра Турчинова з Прем’єр-міністром Республіки Молдова Юріє Лянке (на знімку).

Під час зустрічі сторони обговорили питання співпраці між країнами, урядами та парламентами щодо спільного просування на шляху європейської інтеграції. Крім того, була обговорена ситуація, яка склалась на території півострову Крим.

За словами О. Турчинова, те, що відбувається в Криму, — «не що інше, як невмотивована агресія Російської Федерації, що не має жодних пояснень: ані юридичних, ані моральних».

«Фальшивий референдум не відбувся б без російської зброї та присутності їхніх військ», — сказав він, наголосивши: «той фальшивий спектакль», який розіграли на території півострова, — нелегітимний, що підтвердили у своїх висновках і Конституційний Суд України, і Венеціанська комісія.

«На території Автономної Республіки Крим немає кримських громадян, а є громадяни України, представники різних народностей, інтереси яких ми здатні забезпечити», — сказав О. Турчинов.

«Незважаючи ні на що, ми продовжуємо наш рух до ЄС», — зазначив керівник парламенту, висловивши сподівання, що разом із підтримкою стратегічних партнерів України вдасться розв’язати всі питання у Криму.

Крім того, Ю. Лянке наголосив на готовності Молдови укріпити політичний діалог з Україною. «Ми готові вжити всіх необхідних спільних дій щодо гарантування безпеки в регіоні», — додав він.

Цитата

Прем’єр-міністр Республіки Молдова Юріє Лянке: 

 

«Молдова ніколи не визнає результатів фальшивого референдуму в Автономній Республіці Крим, який відбувся за аналогічним сценарієм, що і в Придністров’ї».

Прес-служба Верховної Ради України.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.