У столиці Лаосу В’єнтьяні відбулася 49-та конференція міністрів закордонних справ країн, що входять до Асоціації держав Південно-Східної Азії (АСЕАН).

«У світі та регіоні з’являються такі виклики, як територіальні спори, екстремізм та тероризм, зміни клімату, нелегальна міграція, проблема біженців, торгівля людьми, інші питання, що вимагають тіснішого співробітництва між країнами АСЕАН», — заявив на відкритті форуму Тхонглун Сісуліт, прем’єр-міністр Лаосу — країни, яка головує цього року в АСЕАН. Міністри обговорювали питання міжнародного життя, економічного, соціального та культурного розвитку країн регіону — з огляду на саміт країн АСЕАН, який відбудеться у вересні.
Оскільки це була перша зустріч після рішення Гаазького суду, який, нагадаємо, визнав необґрунтованими претензії Китаю на спірні території, її учасники чимало уваги приділили саме цій темі. Очільники зовнішньополітичних відомств Філіппін та В’єтнаму запропонували внести до підсумкового комюніке пункт про рішення суду. Однак пропозицію заблокувала Камбоджа. Через це не змогли у рамках конференції ухвалити спільну декларацію.
Обговорення теми довелося перенести на позапланове засідання. Тривалі дискусії врешті увінчалися прийняттям спільної декларації, в якій зазначається, що АСЕАН підтверджує свою роль та відповідальність у розв’язанні стратегічних питань забезпечення миру, безпеки та стабільності в регіоні. В документі міститься глибока стурбованість розвитком ситуації у Південно-Китайському морі, необхідність зміцнення взаємодовіри, утримання від дій, що змінюють статус-кво та ускладнюють ситуацію, мирного розв’язання суперечок на основі міжнародного права, зокрема Конвенції ООН з морського права від 1982 року. Підкреслюється необхідність якнайшвидшого розроблення Кодексу про правила поведінки сторін у Південно-Китайському морі. Про рішення Гаазького суду в документі не згадується.
Ухвалення спільного рішення привітав державний секретар США Джон Керрі, який зазначив, що його країна виступає за якнайшвидше зниження напруженості в Південно-Китайському морі на основі міжнародного права. Міністр закордонних справ Китаю Ван І також схвально відгукнувся про спільне комюніке конференції, повторивши, що Китай не визнає рішення арбітражного суду і виступає за двосторонні переговори зацікавлених сторін.
До В’єнтьяна цими днями прибули очільники зовнішньополітичних відомств США, Австралії, Китаю, Південної Кореї, Індії, Японії, інших країн. Адже водночас з конференцією міністрів країн АСЕАН відбувалися зустрічі в інших форматах. Наприклад, 17-та конференція «АСЕАН+3» (тобто плюс Китай, Японія та Республіка Корея), шоста конференція учасників Саміту країн Східної Азії (плюс Китай, Південна Корея, Японія, США, Індія, Росія, Австралія та Нова Зеландія), ще є регіональний форум, який об’єднує АСЕАН та 17 країн-партнерів. І десятки, а то й сотні міжнародних зустрічей.
За підсумками таких «перехресних», дво- та багатосторонніх переговорів було підтримано заяву Китаю про активізацію прикордонного контролю для перешкоджання пересуванню злочинців, заяву Японії, пов’язану з останніми терактами у світі, заяву В’єтнаму про активізацію співробітництва між правоохоронними силами на морі. Учасники Саміту країн Східної Азії вирішили ще нинішнього року провести в Індонезії регіональний семінар із протидії екстремістському насильству.

Довідково

До АСЕАН входять десять країн Південно-Східної Азії: Таїланд, Індонезія, Сінгапур, Малайзія, Філіппіни, Бруней, М’янма, Лаос, В’єтнам та Камбоджа. У цих країнах мешкає понад 560 млн. осіб, обсяг торгівлі становить  1,5 трлн. доларів США.