У Верховній Раді України зареєстровано законопроект «Про захист викривачів і розкриття інформації про шкоду або загрозу суспільним інтересам» (№ 4038а), котрий підготували громадські організації.

Слово «викривач», можливо, ще не так активно увійшло в наше розуміння. Частково це пов’язано з тим, що концепція слова є західною. Цей термін був зафіксований у Законі «Про доступ до публічної інформації», ухваленому ще п’ять років тому. Викривачі — це люди, які сигналізують про корупцію, зловживання, порушення, і вони мають бути захищені. На підтримку зареєстрованого законопроекту вже висловилися 15 народних депутатів, офіс Уповноваженого Верховної Ради з прав людини, а також Національна агенція з питань запобігання корупції, Національне антикорупційне бюро, які готуються до проведення внутрішніх тренінгів з питань захисту викривачів. Крім того, до розробки законопроекту долучалися експерти з Австралії, Боснії та Герцеговини, адже в цих країнах діють дуже ефективні інституційні механізми захисту.

Проект закону поширюватиметься не лише на публічний, а й приватний сектор. Документ передбачає декілька ступенів захисту для громадян — звільнення від відповідальності, фізичний захист, а також фінансове стимулювання. Викривач зможе отримати 10% від повернутих коштів до державного бюджету.

Згідно з проектом закону, для розкриття інформації про корупцію чи правопорушення створюються спеціальні канали. Вони можуть бути внутрішні, регулярні та зовнішні. Внутрішні створюються в державних і комунальних підприємствах, банківських установах, кредитних спілках, юридичних особах, які беруть участь у процедурах публічних закупівель та інших організаціях. Регулярні канали — у всіх правоохоронних органах, офісі Уповноваженого з прав людини, НАЗК, Вищій кваліфікаційній комісії суддів та інших суб’єктах, котрі мають повноваження щодо розгляду заяв і повідомлень про правопорушення. Зовнішні канали — це преса, громадські організації.

«Цей документ стане важливим інструментом у рамках антикорупційного порядку денного, який формує держава останні два роки, — зазначила співавтор законопроекту, народний депутат від фракції «Блок Петра Порошенка» Світлана Заліщук. — Він є важливою цеглинкою в зміні культури розкриття суспільно значимої інформації, котра розриває кругову поруку».

За її словами, в Україні з’являється дедалі більше людей, для яких боротьба з корупцією є цінністю, і вони готові піти навіть на певні жертви. Тому законопроект спрямовано на захист здоров’я та й навіть життя особи, яка повідомляє інформацію про корупцію.

Член Комітету Верховної Ради з питань запобігання та протидії корупції Сергій Лещенко сподівається на підтримку комітетом цього законопроекту та на допомогу міжнародної спільноти, журналістів і громадянського суспільства.

«Механізми, які прописані в проекті закону, упевнений, гарантуватимуть захист для людей, котрі не побояться піти проти системи і врятують кошти для державного бюджету. Саме тому цей документ є пріоритетом на найближчий час. Сподіваюся, що він буде підтриманий всією сесійною залою, адже у народних депутатів немає аргументів за нього не голосувати», — сказав парламентарій.

Довідково

 Викривач — особа, яка розкрила інформацію про шкоду або загрозу суспільним інтересам з боку інших людей, у зв’язку з трудовою, професійною, господарською, громадською, науковою діяльністю.

 Викривач зможе отримати 10% від повернутих коштів до державного бюджету.