Уряд Японії запускає програму стимулювання економіки, яка передбачає витратити на ці цілі 28 трлн. єн, або 265 млрд. доларів. Крім того, заплановано ще додатково 13 трлн. єн на кредитні програми, фінансові заходи та бюджетні витрати центральних і місцевих органів влади.

Перебуваючи на острові Кюсю, який постраждав нинішньої весни від землетрусів, прем’єр-міністр країни Шіндзо Абе поінформував мешканців, що уряд створює пакет допомоги для стимулювання економіки та оздоровлення фінансів, «роблячи акцент на інвестиції у майбутнє». «Я хочу, щоб це були економічні заходи, які нададуть старт для руху в блискуче майбутнє», — цитує Абе телекомпанія NHK. — Це інвестиції у сільське господарство і туризм — галузі, які розвиватимуться в майбутньому». Ще кошти передбачається спрямувати на будівництво інфраструктури. «Підтримавши внутрішній попит, необхідно вивести економіку на більш потужний шлях відновлення, — заявив очільник уряду, додавши, що він прагне використати різні заходи, аби пришвидшити повернення до інфляції».
Для збільшення внутрішнього попиту уряд має намір ще нинішнього фінансового року підняти мінімальний розмір зарплати на 3% (торік він у Японії становив 780 єн за годину, або 7,5 долара).
Пакет стимулювання економіки буде частково профінансовано за рахунок додаткового бюджету, який парламент розгляне у вересні. Решту грошей залучатимуть через інвестиційні проекти та позики. Офіційне рішення уряду буде ухвалено 2 серпня.
Одразу після перемоги на виборах до верхньої палати японського парламенту Шіндзо Абе заявляв про те, що доручає уряду в найкоротші терміни розробити новий план стимулювання економіки, який продовжить і зробить більш ефективною програму «абеноміки».
Тепер, як стверджують аналітики, оголосивши про економічний пакет, уряд «передає пас» Банку Японії, до того ж робить це якраз напередодні засідання його правління, де обговорюватимуться заходи щодо подальшого стимулювання економіки. Важко собі уявити, що наміри уряду стали несподіванкою для банку, який, на думку поінформованої газети Nіkkeі, також готовий до «розширення пом’якшення». Тож експерти вже гадають, до яких меж державний регулятор розширить свої стимулюючі заходи. Щонайменше — пом’якшить монетарну політику, збільшивши викуп 
держоблігацій. Однак на фінансових ринках застигли в очікуванні, чи не вдасться центробанк до збільшення мінусових кредитних ставок за новими депозитними програмами або чи не запровадить випуск нових бондів з терміном погашення в 50 (!) років, як поширилися чутки, хоч їх і заперечили в банку.
Тим часом після заяви Шіндзо Абе підстрибнули головні індекси на Токійській біржі, а єна втратила 1,8% порівняно з доларом, що дещо надихнуло японських експортерів.

Токіо.