Відбулося попереднє судове засідання Окружного адміністративного суду Києва за позовом лідера партії «Батьківщина» Юлії Тимошенко до Кабінету Міністрів України. Ю. Тимошенко оскаржує постанову КМУ №315 від 27 квітня 2016 р., якою були скасовані так звані соціальні норми споживання газу за пільговими цінами і встановлено єдину ціну на газ для споживачів — 6879 грн. за тисячу кубометрів.

Відповідно до попередньої ухвали суду, відповідач — уряд України — мав надати вичерпний перелік документів, які стали основою для ухвалення оскаржуваного рішення. Однак представник Кабміну передав лише текст постанови і пояснювальної записки до неї без жодних розрахунків, економічного та техніко-економічного обґрунтування нової ціни на газ.

Задовольнивши клопотання представників Ю. Тимошенко, суд ухвалив рішення витребувати завірені копії витягу протоколу засідання Кабміну від 27 квітня 2016 року та документів, на підставі яких була прийнята постанова №315. Суд оголосив перерву в попередньому засіданні у справі до 25 серпня.

Представник Юлії Тимошенко у суді, народний депутат від «Батьківщини» Іван Крулько зауважив, що Кабінет Міністрів не проявляє особливого зацікавлення цією справою. «Уряд не виконав ухвали суду і не надав усіх необхідних документів. Ми вважаємо, що Кабінет Міністрів не бажає, щоб у цьому питанні була встановлена істина. Це сором, коли уряд не може або не хоче надати людям розрахунки, на підставі яких ухвалив нову ціну на газ і поставив мільйони українських сімей на межу виживання», — наголосив Іван Крулько.

Нагадаємо, Окружний адміністративний суд Києва розглядає ще один «тарифний» позов Юлії Тимошенко до НКРЕКП — щодо неправомірності встановлення підвищених тарифів на гаряче водопостачання.

Тим часом 

Міський голова Києва Віталій Кличко під час учорашньої сесії Київради закликав уряд відреагувати на рішення міських рад і переглянути тарифну політику. Він повідомив, що за його дорученням підготовлено звернення до уряду щодо формування ціни на газ, яка частка газу власного видобутку і яка ціна за імпортований газ. У Київраді також розпочала працювати робоча група, яка має напрацювати механізм виконання мораторію на підвищення тарифів, прийнятого Київрадою 7 липня.

«Головне завдання для всіх нас — знайти в межах повноважень міської влади реальні механізми захисту киян в умовах підвищення тарифів», — сказав В. Кличко.