Учора у Володимирському соборі столиці відбулося богослужіння з нагоди хрещення Київської Руси-України, після чого парафіяни Української православної церкви Київського патріархату пройшли традиційною хресною ходою до Володимирської гірки (на знімку). У молебні та урочистостях взяли участь керівники усіх українських церков, урядовці, воїни та ветерани АТО, волонтери.

 

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.   

Президент Петро Порошенко подякував церквам та релігійним організаціям, що продовжують підтримувати Божим словом, молитвою і гуманітарною допомогою українських захисників у війні, розв’язаній Москвою проти «золотоверхого Києва», та допомагають полегшити страждання мирного населення, спричинені російською агресією й промосковськими бандами. А ще закликав святих отців продовжити молитви за загиблих українських воїнів та військових, що боронять Україну, а також висловив сподівання на те, що Його Всесвятість Вселенський Патріарх Варфоломій задовольнить прохання Української православної церкви відокремитися від Московського патріархату.

Петро Порошенко зазначив, що Князь Володимир, як мудрий і далекоглядний державний діяч, відчув могутній потенціал християнства і, зробивши вибір на користь хрещення Русі, заклав непохитний фундамент під українську державу.

«Константинопольська Церква для нас була, є й буде Церквою-матір’ю, до якої ми, її чада, зверталися і будемо звертатися по допомогу, в тому числі у подоланні розділення, яке сьогодні болить православним українцям».

Глава держави привітав успішне проведення історичного Святого і Великого Собору Православної Церкви, що для організації та прийняття важливих документів на ньому багато зусиль доклав Його Всесвятість Варфоломій і нагадав, що зустрічався з Вселенським Патріархом і переконався, що Його Всесвятість молиться за Україну і думає над тим, як допомогти вирішити українські проблеми. Президент привітав присутнього на урочистих заходах високоповажного представника Його Всесвятості Варфоломія, архієпископа Тельміського Іова (Геча) і підкреслив, що православна церква в Україні вкрай потребує невідкладної уваги Вселенського Константинопольского Престолу.

А ще Президент наголосив, що за соціологічними опитуваннями дедалі більша кількість православних громадян України хочуть мати єдину помісну автокефальну церкву — «церкву, євхаристійно й молитовно поєднану, але адміністративно незалежну від інших церковних юрисдикцій. Це історичний тренд, який не може оминути й Україну».

Про те саме заявив під час свого виступу на урочистостях на Володимирській гірці й Святіший Патріарх Київський і усієї Русі-України, глава Української православної церкви Київського патріархату (УПЦКП) Філарет.

«Хоч і не розглядалося на Святому Великому Соборі православних церков на Криті питання про автокефалію української церкви, але в кулуарах про це говорили всі. І тому зараз створюються сприятливі умови для визнання незалежної української православної церкви, яка може увійти до сім’ї помісних православних церков», — сказав він і подякував Президентові України за його позицію в цьому питанні, а також запевнив, що і надалі робитиме все можливе, щоб досягти мети — об’єднання українського православ’я в єдину церкву.

Нам же залишається додати, що сподівання декого, хоч би як того їм хотілося, не справдилися! Обидві ходи — і та, що «за мир, любов і молитву за Україну» (УПЦ МП), і та, що просто з нагоди хрещення Київської Русі-України (УПЦКП) пройшли і завершилися спокійно і мирно.

 

 

Президент Петро Порошенко, шейх Ахмед Тамім — Муфтій України, Яків Дов Блайх — головний рабин Києва та України, президент Об’єднання іудейських релігійних організацій України, Онуфрій — Митрополит Київський і всієї України, предстоятель УПЦ МП, Філарет — предстоятель Української православної церкви Київського патріархату, Патріарх Київський і всієї Русі-України, Представник Вселенського Патріархату архієпископ Тельміський Іов під час урочистих заходів з нагоди Дня Хрещення Русі-України, які відбулися на Володимирській гірці у Києві.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.