Археологи, які ведуть розкопки в місті Горішні Плавні, що на Полтавщині, продемонстрували цікаві знахідки. Зокрема, тут, на півострові, що омивається водами Дніпра та затоки Барбара, виявлено сліди давніх поселень.

 

При цьому датовані четвертим століттям нашої ери предмети побуту та керамічний посуд засвідчують поліетнічний склад тодішнього населення. Адже, за словами наукового співробітника відділу археології ранніх слов'ян і регіональних польових досліджень Київського інституту археології НАН України Юрія БАШКАТОВА, згадані артефакти належать як до північно-західної культури, пов'язаної з готами, так і до південної -- зі слідами сарматів.

 

Професійні археологи та студенти-історики знайшли також фрагменти доменної печі, за допомогою якої наші пращури з болотної руди плавили залізо. Хімічний аналіз останнього неабияк здивував фахівців насамперед високим вмістом, власне, цього металу в знайдених шматочках. Надто за умов, коли саме в започаткованому гірниками місті, яке донедавна називалося Комсомольськом, комбінат для видобутку та збагачення залізної руди ввели в експлуатацію тільки в 1970 році...

 

Василь НЕЇЖМАК.

 

Полтавська область.

 

Голос України