Законопроект про відбудову ушкоджених під час проведення в Донецькій області антитерористичної операції будинків буде розглянуто Верховною Радою в перших числах вересня. Про це повідомила Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко, перебуваючи у Краматорську (на знімку ліворуч).

Внаслідок бюджетного перерозподілу Донецька і Луганська області отримають майже чотири мільярди гривень. «За використанням цих коштів буде дуже серйозний контроль. У парламенті ми створимо спеціальну групу для моніторингу цих грошей. Ми переконані, що в умовах війни красти хоч копійку з того фінансового ресурсу, який має бути використаний на відбудову будинків або шкіл, — це великий злочин», — наголосила Перший заступник Голови Верховної Ради.

Під час робочої поїздки до Донецької області Ірина Геращенко спільно із заступником голови Донецької облдержадміністрації Владиславом Лавриком відвідали КПВВ «Зайцеве» і «Мар’їнка», поспілкувалися з людьми. За словами політика, найбільше від черг на КПВВ потерпають пенсіонери і люди, які їдуть на територію, підконтрольну українській владі, за грошовими виплатами.

«У реєстрах 2014 року є помилки, але пенсіонери, які мають на це право, повинні отримувати гроші. Але нам здається дивним, що на тимчасово окупованих територіях, за офіційними даними, смертність у п’ять разів нижча за середню», — зауважила Ірина Геращенко. Вона наголосила, що КПВВ зникнуть тоді, коли буде закрито кордон із країною-агресором.

Парламентська делегація відвідала лікарню у Кураховому, в якій тиждень тому було відкрито операційну після ремонту (про що вже повідомляв «Голос України»). Нині ця лікарня залишилась одна на три міста, оскільки медичні заклади в Красногорівці та Мар’їнці через бойові дії не працюють. Також через загострення ситуації припинив роботу Красногорівський пологовий будинок.

«Лікарні Донбасу сьогодні потребують особливої уваги, в тому числі і через допомогу по їх переоснащенню. Нам вдалося переобладнати операційну, але звісно, що допомога необхідна ще, і ми будемо працювати в цьому напрямку», — запевнила Ірина Геращенко. За її словами, нова операційна, обладнана необхідною технікою, розпочала свою роботу лише тиждень тому. За цей час було проведено сім успішних операцій. А взагалі за минулі два роки через Курахівську лікарню пройшло 2,5 тисячі військових. Перший заступник Голови Верховної Ради України відзначила професійність та завзяття колективу лікарів.

Ірина Геращенко висловила думку, що на Донбасі має бути створена достатня кількість госпітальних округів, і що цей процес має відбутися із урахуванням проблем районів, які розташовані поблизу лінії розмежування.
«Медицина — це галузь, яку відчуває на собі кожна людина, саме тому рішення мають прийматись зважено та з урахуванням потреб населення», — наголосила Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко.

У ході робочої поїздки до Донецької області посадовець вручила почесні нагороди працівникам медичної, культурної та соціальної сфери життя Донеччини, повідомили в управлінні інформаційної політики і з питань преси Донецької ОДА. Ірина Геращенко відзначила важливість роботи, яку виконують працівники сфери охорони здоров’я в Донецькій області під час проведення АТО на сході України.

Вл. інф.

Фото зі сторінки Ірини Геращенко у Фейсбуці.