Комітет Верховної Ради України з питань культури і духовності упродовж минулої сесії приділяв значну увагу відзначенню пам’ятних дат, розвитку вітчизняного кінематографа, реалізації мовної політики, охороні культурної спадщини, збереженню музеїв, бібліотек та інших закладів культури, які переживають не найкращі часи. Одним із досягнень у парламентському комітеті вважають те, що з українського телепростору зникли російські фільми та серіали про енкаведистів та «ментів», які прославляли державу-агресора.

Загалом за період четвертої сесії Верховної Ради України восьмого скликання комітет провів 15 засідань, на яких було розглянуто 64 питання, в тому числі з контролю за виконанням законів та постанов. За результатами опрацювання у комітеті на розгляд Верховної Ради подано 19 законопроектів, з них три були підготовлені до другого читання.

Зокрема, прийнято в цілому Закон України «Про внесення зміни до статті 151 Закону України «Про кінематографію» та Постанову Верховної Ради України «Про Звернення Верховної Ради України до Його Всесвятості Варфоломія, Архієпископа Константинополя і Нового Риму, Вселенського Патріарха щодо надання автокефалії Православній Церкві в Україні». Також схвалено низку постанов, в яких визначено перелік найважливіших подій у суспільно-політичному житті України та ювілеїв видатних осіб, які у 2016 році відзначаються на загальнодержавному рівні.

У порядку контролю за виконанням вимог Закону України «Про охорону культурної спадщини» 24 червня 2016 року Комітет з питань культури і духовності провів у селі Криворівня Верховинського району Івано-Франківської області спільне засідання з депутатами місцевих рад щодо збереження культурної спадщини в регіоні. За результатами засідання комітет ухвалив рішення ініціювати перед Кабінетом Міністрів питання про створення на території села Криворівня історико-меморіальної заповідної території, а також фінансування робіт, пов’язаних з розвитком туристичної інфраструктури регіону.

На підставі статті 21 Закону України «Про комітети Верховної Ради України» комітет неодноразово надавав роз’яснення з питань застосування деяких статей Закону України «Про культуру» в частині організації та проведення конкурсу на посади керівників державних та комунальних закладів культури на запити державних органів, установ та організацій, зокрема Державного управління справами та органів місцевого самоврядування.

У рамках впровадження децентралізації комітет спільно з Українським центром культурних досліджень Міністерства культури України провів 9 червня 2016 року семінар на тему «Регіональна культурна політика: завдання, інструменти, перспективи». Захід відбувся з метою вивчення європейського досвіду та визначення пріоритетних напрямів удосконалення регіональної культурної політики в Україні.

Факт

Упродовж четвертої сесії восьмого скликання в Комітеті з питань культури і духовності опрацьовано 946 документів, з них 144 звернення від громадян та 10 інформаційних запитів.

Коментар

Голова Комітету з питань культури і духовності Микола КНЯЖИЦЬКИЙ:

— Загалом оцінюю роботу комітету позитивно, вдалося багато — цілу низку законів про захист вітчизняного інформаційного простору, про підтримку культури, про контрактну форму роботи, низку законів про відзначення пам’ятних дат, визначних українців, у тім числі й тих, про яких раніше не згадували. Одне з останніх рішень за ініціативи комітету — створення у Криворівні Національного культурного заповідника з нагоди 150-річчя Михайла Грушевського і 160-річчя від дня народження Івана Франка. Криворівня — це фактично село-музей на Франківщині, яке зараз занедбане, але хочемо відзначити знаменні дати там, де ці люди жили і де про них зберігають пам’ять, щоб туди возили кожного українського школяра.

На жаль, нам не вдалося прийняти законопроект про державну підтримку кінематографії, однак, сподіваюся, приймемо його на наступній сесії. Є ще ціла низка законів, які не встигли прийняти. Наші законопроекти місяцями стоять у порядку денному — як той же закон про державну підтримку кінематографа. Комітет його опрацював, але парламент досі не розглянув.

Позитивним також є те, що після ухвалення парламентом закону про внесення змін до Закону «Про кінематографію» щодо фільмів держави-агресора, російські фільми хоч і повністю не зникли з екранів, але вже не транслюються фільми про енкаведистів чи так званих ментів, натомість почали знімати українські фільми.

На наступній сесії у співпраці з Міністерством культури хотілося би отримати більше законопроектів і реформувати загалом управління всією галуззю культури, як це обіцяє уряд.