Уже стало традицією писати про президентські перегони 2016 року як про одну із найнепередбачуваніших і незвичайних кампаній останнього часу.

Переконливим свідченням того послужив і цикл загальнонаціональних з’їздів, що тільки-но завершився. Республіканський «конвент», який відбувся минулого тижня в Клівленді, хоча й затвердив мільярдера Дональда Трампа як офіційного кандидата на вибори, але не зняв з порядку денного питання про чвари в партії у зв’язку із суперечливою постаттю новоспеченого політика. А демократам, які в четвер закрили свій з’їзд на високій ноті, при відкритті конференції несподівано довелося мати справу зі справжньою какофонією.
З’їзд демократів проходив у місті з багатою історією — Філадельфії. Саме тут 26 липня відбулася ще одна знаменна подія — уперше в історії Сполучених Штатів кандидатом на посаду президента країни від однієї із двох провідних політичних партій було номіновано жінку. Той факт, що нею стала екс-держсекретар Гілларі Клінтон, навряд чи можна назвати несподіваним, адже вона була безумовним переможцем на праймеріз, а її головний конкурент по внутрішньопартійній боротьбі, сенатор Берні Сандерс, ще за два тижні до конференції заявив, що всіляко підтримуватиме Клінтон. Тому напередодні демократичного з’їзду здавалося, що у Філадельфії пануватимуть мир і спокій.
Спокій, як пізніше з’ясувалося, демократам тільки снився, а їхні кошмари знову виявилися пов’язаними з темою серверів, щоправда не тих, які використовувала Клінтон, коли була держсекретарем, для персональної електронної пошти. Цього разу скандал спалахнув навколо публікації на Wіkіleaks документів Національного комітету Демократичної партії (НКДП), чиї сервери було зламано хакерами. З листування партійних функціонерів стало ясно, що під час передвиборної кампанії багато хто був далеко не нейтральним у своїх симпатіях, віддаючи явну перевагу Клінтон. Загалом скандал, гучні вибачення, відставка голови комітету — і серед усього цього шуму питання про те, кому цей витік міг бути вигідний. Так в американській пресі з’явилася нова популярна тема про можливе втручання Москви в хід виборів на боці Трампа. Як зазначають ЗМІ, ймовірність таких дій з боку Кремля мало кого здивувала. Повідомляючи про те, що федеральні спецслужби давно попереджали НКДП про небезпеку таких атак, CNN наголосив, що Нацкомітет демократів міг, імовірно, вжити заходів для захисту від хакерів, підозрюваних у співробітництві з російською розвідкою. А тут ще сам Трамп додав масла у вогонь, заявивши, що було б непогано, якби Росія могла зламати електронну пошту Клінтон і «знайти 30 тисяч зниклих листів». Через день після цієї заяви Трамп відступився, пояснюючи, що це був жарт і «сарказм», у що важко повірити, на думку коментатора Washіngton Post Арона Блейка.
Хоч би як там було, витік обурив прихильників Сандерса, що вилилося в гнівні протести під час відкриття з’їзду. Напруга, однак, незабаром спала, а виступи президента Обами і його дружини, а також багатьох інших «суперзірок», як зазначив журнал Vanіty Faіr, створили атмосферу позитива й піднесеного настрою.
Немає сумнівів, що з’їзди, які завершилися, будуть предметом детального аналізу. Тим більше, що головні мотиви цих форумів стануть свого роду лейтмотивом фінальної стадії президентських перегонів. Якщо говорити про перші враження, то впадає в око різниця в загальному тоні й настроях. Як зазначила USA Today, «весь республіканський з’їзд був проникнутий похмурою темою, що світ руйнується», а промова Трампа стала «докладним описом того, наскільки вразливою і ослабленою є наша країна». У демократів, навпаки, на першому місці був оптимізм і впевненість у тому, що Америка й зараз велика й могутня держава. Торкаючись ще однієї характерної риси, газета пише, що «спосіб, пропонований Трампом для вирішення проблем Америки, можна підсумувати двома словами: «Дональд Трамп». Як зазначають багато оглядачів, справа тут не тільки в його «нарцисизмі» — на республіканському з’їзді відчувалася відсутність багатьох визначних партійних лідерів і видатних діячів бізнесу, культури й науки. Водночас, вказуючи на довгий і вражаючий список промовців у демократів, телекомпанія NBC News зауважила, що Трамп, по суті, перебуває на самоті: «У Гілларі є команда, у Дональда — немає». Хоча розмов про єдність партійних лав було багато по обидва боки, республіканці, як зазначила The Chіcago Trіbune, не надто досягли успіхів у цьому. А ось, за оцінкою The Wall Street Journal, Гілларі Клінтон «залишає Національний демократичний конвент, маючи за собою загалом міцно спаяну партію».

Нью-Йорк.