Учора ми вперше відзначали День Сил спеціальних операцій (ССО) Збройних Сил України.

Це новий, але ефективний дієвий інструмент, здатний протистояти неконвенційним діям, вважає голова підкомітету з питань безпеки державних інформаційних систем Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони Ірина Фріз.

«Гібридна війна передбачає комплексні засоби її ведення, — заявила вона в прямому ефірі одного з телеканалів. — Сили спеціальних операцій необхідно було створити в Україні для отримання можливості відповідати на виклики країни-агресора. ССО дадуть змогу більш оперативно, мобільно, комплексно реагувати на загрози, що виникають. Це — сучасний інструмент ведення війни, який найкращим чином зарекомендував себе в іноземній практиці».

За словами Ірини Фріз, ССО поєднують і силовий, і інтелектуальний компонент. За законом, сили спецоперацій фінансуватимуться окремим бюджетним рядком у рамках коштів, виділених на потреби Міністерства оборони. Також дотації можуть здійснюватися за рахунок інших джерел, дозволених законодавством, що відкриває можливості для отримання коштів в рамках програм допомоги та співробітництва від західних партнерів.

Вл. інф.