Багато хто, особливо жителі столиці, нині відчувають на собі вплив забрудненого внаслідок спеки і безвітряної погоди повітря. Як уже писав «Голос України», за даними досліджень, нині у повітрі забагато формальдегіду, діоксиду вуглецю, інших шкідливих сполук, адже до спекотної погоди додалися автомобільні викиди. Тож фахівці Національного екологічного центру України попереджають, що без розв’язання транспортних проблем столиці киянам влітку на свіже повітря можна й не розраховувати. Тому й не дивно, що багато людей кашляють, відчувають слабкість, важкість дихання, головний біль, сонливість вдень та безсоння вночі тощо.

Як поводитися в таку погоду, щоб уберегти себе від екологічних загроз, поділилась лікар-дієтолог Оксана Скиталінська.
Найкращий напій влітку — звичайна вода, каже пані Оксана. Вранці одразу після пробудження обов’язково треба випити склянку ледь теплої води, бажано з лимоном. Загалом, за словами експерта, дуже важливо в спекотний період приділити питному режиму особливу увагу. «Нам завжди потрібна вода, а в спекотну пору року особливо. Якщо пити замало води, це спричинить втрату вологи з організму, а кров почне згущуватися. Тож потрібно привести обмінні процеси в організмі до нормального балансу, і в цьому допоможе звичайна вода», — пояснила Оксана Скиталінська.
Корисними будуть і відвари трав та вода з соком фруктів і ягід або ж натуральний хлібний квас. Як зазначила дієтолог, напої треба вживати без цукру. Також рекомендовано пити менше кави, оскільки цей напій стимулює виведення рідини з організму. Свіжозаварений зелений чай рекомендується вживати в теплому вигляді (посилює потовиділення) — 1—2 чашки на день.
Щодо продуктів харчування, то дієтолог рекомендує некруто зварені яйця, горіхи, кисломолочний сир нормальної жирності (відновлюють клітини печінки, посилюють жовчовиділення, зв’язування та виділення токсинів). Добре вживати розторопшу плямисту та артишок, які захищають клітини печінки від токсичних ушкоджень. Корисні всі сорти капусти, що підсилюють детоксикацію організму печінкою. З приправ має протизапальні та відновлювальні властивості куркума.
Також дуже корисні жовті, помаранчеві, червоні та зелені овочі і фрукти (містять каротиноїди, які перетворюються на вітамін А та стимулюють захисні функції слизових оболонок та шкіри. Сприятимуть виведенню токсинів із організму також кавун, диня, огірки, листя петрушки та селери.
Багаті на пектин такі продукти: смородина, яблука свіжі та печені, горох варений та квасоля, усі вони виводять шкідливі речовини через кишечник. Часник, цикорій, у вигляді кави та листя, топінамбур містять речовину інулін, яка збільшує кількість корисних бактерій у кишечнику та зміцнює імунітет.
А от солодощі та борошняні вироби, смажена та копчена продукція аж ніяк не сприятимуть нормальній роботі організму у спеку.
Звісно ж, треба обов’язково робити вологе прибирання приміщень та знаходити час відпочити на природі.

Поради записала Марина КРИВДА.

Тим часом, за прогнозами синоптиків, нинішні вихідні і початок серпня будуть спекотними. На вихідних в окремих регіонах можливі дощі, але висока температура повітря зберігатиметься, а з нею й надзвичайно висока пожежна небезпека. Так, у Кіровоградській, Дніпропетровській, Чернівецькій, місцями Донецькій, Вінницькій, Хмельницькій та Тернопільській областях очікується надзвичайна (5 класу) небезпека, на решті території (крім Карпатського регіону) і зокрема на Київщині переважно висока (4 класу) пожежна небезпека.