У Кам’янці-Подільському про серійні проблеми річки заговорили ще торік, коли стало помітне значне падіння рівня води в ній. Однак упоратися з ситуацією не вдалось. Дністер продовжує втрачати воду. До цього додалась низка інших екологічних проблем. Вони зав’язались у такий тугий вузол, що тепер без втручання влади та різних структур, що можуть вплинути на стан справи, не обійтись. Тож при ОДА навіть створили спеціальну робочу групу, котра має цим зайнятись. І перше, на що хочуть спрямувати зусилля, — припинити незаконне використання прибережної смуги, браконьєрський вилов риби, забезпечити пожежну безпеку довкола прибережних лісів, а насамперед — вивчити реальний екологічний стан водойми.

— За довгий час на цій водній артерії накопичилася ціла низка гострих невирішених питань. Чи не найболючіше — скид рівня води на Дністровській ГЕС. В результаті суттєво підвищились показники забруднення води. Ось уже другий рік поспіль її рівень у Дністровському водосховищі катастрофічно падає, і це може призвести до екологічної катастрофи, — розповів заступник голови ОДА Володимир Кальніченко. — Загалом від роботи ГЕС страждає не тільки Дністер, а й багато інших річок, де останніми роками активізувалась робота малих ГЕС. Адже на території області на великих і середніх річках розміщується понад два десятки електростанцій. Умови їх експлуатації мають зобов’язувати власників та енергетиків нести повну відповідальність за дотримання вимог природоохоронного законодавства на всьому водосховищі та технічний стан гідроспоруд. Бо тільки так можна виключити надзвичайні екологічні ситуації. Там мають проводити спостереження за замуленням і заростанням, якістю води, температурним і льодовим режимами, дотриманням природоохоронних вимог у межах водоохоронних зон цих водосховищ. Однак далеко не всі виконують ці умови. Тож в області хочуть виявити і суворіше спитати з порушників.
Вже тепер екологи констатують, що через технічні скиди води Новодністровською ГЕС масово гине риба. У водосховищах станції режим рівнів води не відповідає природньому гідрологічному. Через це з дністровських водойм просто зникає річкова риба.
Та найбільшою проблемою Дністра є його обміління. За твердженням природоохоронців, він «схуд» більш як наполовину. А деякі річки, що впадають у нього, взагалі перетворилися ледве не на потічки. Серед таких — Збруч, Жванчик, Смотрич, Мукша, Тернава, Студениця, Ушиця.
Серед причин такого катастрофічного обміління Дністра називають не тільки посуху минулого літа і діяльність енергетиків, а й узагалі незадовільний екологічний стан басейну річки. З неї щезає рослинність і риба. Їх не тільки труять стоками, чималої шкоду завдають браконьєрство і промисловий вилов риби.
Щоб поправити здоров’я річок, важливо виділяти вздовж берегів захисні смуги з режимом обмеженої господарської діяльності для заліснення або залуження. І за цим у першу чергу мали б прослідкувати екологи. Натомість у прокуратурі області повідомляють, що став відомий факт, коли службові особи державної екологічної інспекції, щоб приховати завдані довкіллю збитки та уникнути відповідальності за знесення зелених насаджень і пошкодження пам’ятки природи, внесли неправдиві відомості в офіційні документи. Вони не відобразили в актах обстеження факт незаконної вирубки понад трьох сотень дерев, знесення самосіву та зняття важкою технікою ґрунтово-рослинного покриву на п’яти гектарах землі в межах геологічної пам’ятки природи загальнодержавного значення «Смотрицький каньйон». Натомість зафіксували лише незаконне знесення десяти сухостійних дерев і знищення самосіву на площі один гектар.
За твердженням прокурорів, приховавши реальний обсяг порушень, службові особи держекоінспекції склали завідомо недостовірний розрахунок розміру заподіяної шкоди — близько 100 тисяч гривень, занизивши її розмір на понад 260 тисяч гривень. Зрозуміло, що зробили це не на користь річки Смотрич, а в інтересах приватного підприємства та одного з підрозділів Кам’янець-Подільської міської ради. Наче забувши, що Смотрич, так само, як і Дністер, потерпає практично від тих же проблем.
Через несприятливі погодні умови, спеку і посуху річкам краю доводиться переживати доволі непрості часи. Але ще більшої шкоди своєю безгосподарністю і байдужістю їм завдає людина. В результаті водойми міліють, деякі важко «хворіють» і просто пересихають. Якщо не подбати про їх природне здоров’я, наслідки можуть бути вкрай важкими.

Хмельницький.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.