Зустрітися з профільним міністром і вирішити питання виділення бюджетних коштів на будівництво шахти №10 «Нововолинська» пообіцяв гірникам голова Волинської облдержадміністрації Володимир Гунчик. Розмова відбулася 26 липня в стінах ОДА на прохання трудового колективу шахти.

Інтереси галузі потрібно відстоювати

Ця зустріч в ОДА була цілком прогнозована: Володимир Гунчик чи не єдиний із усіх голів облдержадміністрації постійно і системно цікавиться життям шахтарського Нововолинська. Подекуди йому навіть вдається допомогти гірникам. Ось і знову під час спілкування з шахтарями Десятої «Нововолинської» пообіцяв лобіювати їх інтереси в профільному міністерстві.
Знаючи всю історію з цією шахтою-довгобудом (споруджується з квітня 1989 року), мало вірю в кардинальне розв’язання проблеми під час чергової «чолобитної» в столицю. Швидше це буде якась знеболююча таблетка, аби хоч якось пригасити біль. Та і як можуть почуватися шахтарі Десятої, якщо на вулиці вже кінець липня, а з обіцяних у бюджеті ста мільйонів гривень на шахту не надійшло жодної копійки?

У боргах, як в реп’яхах

Під час зустрічі з головою облдержадміністрації, гірники — а це були представники єдиної в державі щахти-новобудови №10 «Нововолинська» — скаржилися на брак уваги до своїх проблем. Уваги — це голосно сказано. Бо йдеться швидше про зневагу до людей, які зводять цю найбільшу на Волині копальню. А як інакше можна це назвати, коли з початку року, а вже минуло сім його місяців, із передбачених у бюджеті сто мільйонів гривень на шахту не надійшло жодної копійки. Гірники отримали лише 20 відсотків заробітної плати за травень, заборгували 11 мільйонів за електроенергію, 300 тисяч — перевізникам... А головне — втратили віру в можливість працювати нормально і колись, врешті-решт, здати шахту в експлуатацію.
Відверто кажучи, слухаючи голову ОДА Володимира Гунчика, який пообіцяв шахтарям наступного тижня зустрітися з міністром вугільної промисловості Ігором Насаликом і за можливості розв’язати проблеми фінансування Десятої «Нововолинської», не вірю в успіх майбутніх переговорів. Насамперед тому, що вона вже не перша..
А тепер про озвучені на зустрічі в ОДА факти. Отже, щоб запустити на Десятій «Нововолинській» дві лави, потрібно пройти ще 1 400 метрів гірничих виробіток (вже пройдено 13700). Для того щоб підготувати їх до роботи без обладнання, потрібно 848 мільйонів гривень, плюс ще 573 мільйони — на обладнання. Йдеться саме про дві лави тому, що у разі роботи однієї, як підрахували на підприємстві, шахта отримуватиме за рік майже 63 мільйони гривень збитків, якщо ж працюватимуть дві лави — матиме 58,8 мільйона гривень прибутку і за рахунок власник коштів зможе розвивати виробництво. Ще один доказ на введення на початковій стадії саме двох лав: кількість робочих місць при одній лаві на шахті становитиме — 950, при двох — 1500. Для Нововолинська, де планується закрити ще дві шахти, це надзвичайно важливо.
На запитання Володимира Гунчика, скільки часу потрібно, аби шахта запрацювала, директор ДП «Передпускова дирекція шахти №10 «Нововолинська» Сергій Кожушкін сказав, що за нормального фінансування вже за дев’ять місяців можна було б запустити першу лаву, ще за чотири-п’ять місяців — другу. Тобто до кінця наступного 2017 року шахта могла б запрацювати в нормальному режимі.

Замовник забув дорогу на об’єкт

Порушувалося на зустрічі в ОДА і питання співпраці із замовником, в ролі якого виступає розташоване в місті Червонограді Львівської області державне підприємство «Дирекція по будівництву об’єктів». Гірники Десятої «Нововолинської» висловлювали справедливі нарікання щодо замовника, який останнім часом самоусунувся від проблем на шахті-новобудові. Як розповів заступник директора ДП «Передпускова дирекція шахти №10 «Нововолинська» Василь Святинчук, представники замовника протягом року не з’являються на об’єкті. На думку Василя Остаповича, потрібно наблизити замовника до об’єкта, за який він відповідає. Доходить до абсурду, коли замовник закуповує дуже дороге обладнання, яке в даний момент не потрібне для шахти. Зокрема, за мільйон гривень було придбано три канати для вугільних скипів, які знадобляться ще не скоро.
Ще один заступник директора Сергій Кречко обурювався тим, що замовник орендує в Червонограді за 500 тисяч гривень приміщення, в той час як на самій шахті в Нововолинську є прекрасні апартаменти, які міг би використовувати безплатно. На його думку, «Дирекція по будівництву об’єктів» із Львівщини повинна перебратися на Волинь, безпосередньо на Десяту «Нововолинську», а не керувати будівництвом по телефону.
Шахти Волині у важкий повоєнний період будувалися дуже швидко, в середньому за п’ять років два місяці. Десята «Нововолинська» споруджується вже 27 років. І за такого підходу до справи з боку міністерства, пуск її в експлуатацію в найближчі роки неможливий. Дарма витрачаються величезні кошти на підтримання її в певному безпечному стані: вентиляцію, відкачування води, ремонт обладнання тощо. В уряді повинні нарешті вирішити, чи потрібна їм ця шахта, яка щороку може давати 900 тисяч тонн вугілля, чи ні?

Волинська область.

 

 

Зліва направо: голова Волинської ОДА Володимир Гунчик і міський голова Нововолинська Віктор Сапожніков постійно переймаються проблемами вугольного підприємства.

 

 

Зовні шахта №10 «Нововолинська» виглядає цілком завершеним об’єктом.

Фото автора.