Днями на Тернопільщині про результати роботи за перше півріччя відзвітували податкові міліціонери. За словами першого заступника начальника Головного управління ДФС у Тернопільській області Віталія ДУМИ, цьогоріч слідчими податкової міліції розпочато 35 кримінальних проваджень. За результатами досудового розслідування вручені повідомлення про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень 14 особам, до суду направлено 10 кримінальних проваджень. Накладено арешт на майно в сумі 20 мільйонів гривень, що майже у сім разів більше, ніж минулого року.

 

Особливо було наголошено на тому, що до суду направлено кримінальне провадження стосовно організованої злочинної групи, якою завдано збитків бюджету на суму сім мільйонів гривень. Припинено діяльність "конвертаційного" центру, створеного групою осіб, який надавав послуги підприємствам реального сектору економіки західного регіону. Попередньо встановлені збитки, які завдані бюджету, становлять 5,4 млн. грн. Триває досудове розслідування.

 

Відтак було наголошено, що акцент податкові міліціонери Тернопільщини і надалі робитимуть на організовані злочинні групи.

 

Також триває розслідування кримінального провадження за фактом незаконного використання пільги по акцизному податку при імпорті тютюнової сировини, внаслідок чого бюджету завдано збитків на суму 26,7 млн. грн.

 

І ще -- у І півріччі з незаконного обігу вилучено підакцизних товарів на суму 7,4 млн. грн., що у два рази більше, ніж за весь минулий рік. Припинено діяльність 3 підпільних цехів, у яких вилучено 1,4 тис. літрів спирту, 2 тисячі пляшок горілки. За результатами розгляду справ про кримінальні та адміністративні правопорушення судами винесені рішення про конфіскацію фальсифікованої підакцизної продукції вартістю 665 тис. гривень (у 1,3 разу більше, ніж за 2015 рік).

 

Ужиті як податковою міліцією, так і іншими підрозділами ДФС області заходи зі скорочення тіньового обігу фальсифікату дали свій результат: до державного бюджету надійшло 12,4 млн. грн. акцизного податку із вироблених в області підакцизних товарів і бюджети місцевих громад поповнилися на 101,6 млн. грн. за рахунок надходження до них акцизного податку від роздрібної торгівлі підакцизними товарами.

 

Галина МИКОЛИН.

 

Тернопільська область.

 

Голос України