Футбол. Чемпіонат країни. Прем’єр-ліга. 2-й тур.


30 липня. «Волинь» — «Олімпік». 2:2. Луцьк. «Авангард». 3 400 глядачів. Рефері — Грисьо (Львів). Голи: Хомченко, 19, Герасим’юк, 57 — Поступаленко, 72, Петров, 90+6.


«Зірка» — «Зоря». 1:1. Кропивницький. «Зірка». 6 188 глядачів. Рефері — Вакс (Хмельницький). Голи: Кучеренко, 87 (п) — Гордієнко, 73.


«Чорноморець» — «Шахтар». 1:4. Одеса. «Чорноморець». 13 144 глядачі. Рефері — Козик (Мукачеве). Голи: Філімонов, 60 — Селезньов, 51, Фред, 59, Едуардо, 90, Коваленко, 90+2.


31 липня. «Дніпро» — «Сталь». 1:1. Дніпро. «Дніпро-Арена». 8 861 глядач. Рефері — Пасхал (Херсон). Голи: Близниченко, 60 (п) — Комваліус, 79.


«Олександрія» — «Ворскла». 3:2. Олександрія. «Ніка». 1 500 глядачів. Рефері — Балакін (Київська область). Голи: Старенький, 14, Запорожан, 16 (п), Грицюк, 37 — Коломоєць, 25, Хльобас, 57.


«Карпати» — «Динамо». 0:2. Львів. «Арена Львів». 10 044 глядачі. Рефері — Жабченко (Хмельницький). Голи: Ярмоленко, 31, 84.

 


***


І другий тур показав, що учасники зі старту взяли високий темп. Тішить те, що поки що прохідних і млявих матчів ми не побачили. У кожній зустрічі спостерігалися неабияка гостра боротьба і захоплива інтрига до останнього.


***


У Луцьку господарі в другому таймі повели в рахунку 2:0. Здавалося, ніщо не передвіщає грози. Але футболісти «Олімпіка» не змирилися з неприємною ситуацією, що виникла. Вони ще тісніше згуртувалися і в компенсований час врятували матч.


***


«Зірка» — дебютант чемпіонату — на своєму полі в Кропивницькому чинила гідний опір одному з лідерів вітчизняного футболу. Але «Зоря» таки забила, коли до кінця зустрічі залишалося не так багато часу. Та господарі не знітилися, а за активної підтримки трибун продовжували шукати шляхи порятунку. І добилися свого, заробили пенальті і реалізували його.


***


Рахунок (не результат) зустрічі в Одесі не є справедливим до кінця. Адже «Чорноморець» грав гідно в першому таймі. Потім «гірники» таки відзначилися двічі. Але одесити звели відставання до мінімуму. Лише на останній хвилині і в компенсований час гостям вдалося ще двічі вразити ціль.


Позитивний момент: «Шахтар» перед відповідальним матчем Ліги чемпіонів у Берні проти «Янг Бойз» (відбудеться завтра) отримав непоступливого суперника. Це, сподіватимемося, піде на користь підопічним Паулу Фонсеки.


***


У стартовому турі «Дніпро» з великим рахунком (5:0) обіграв «Волинь», «Сталь» удома поступилася «Карпатам» (0:3). Здавалося, на своєму полі підопічні Дмитра Михайленка, котрий попередній склад не поміняв, спробують розвинути переможну ходу.


Але тренер гостей Ерік ван дер Меєр, здійснивши кадрові ротації, зумів ще й налаштувати підопічних на гостру суперечку. У підсумку зафіксовано по-справжньому бойову нічию.


***


Початок нового сезону для «Олександрії» успішним не назвеш: поразка в першому турі від «Динамо» (1:5), невдача у домашньому поєдинку проти «Гайдука» в Лізі Європи (0:3). Але ці невдачі не зламали команду Володимира Шарана. Завдяки великій концентрації і колективним діям олександрійці виграли в сильного суперника.


***


І наостанок кілька слів про поєдинок у Львові. Після великої перемоги на старті футболісти «Карпат» мали добрий настрій. І вони налаштувалися дати серйозний бій чемпіонові. Але до складу киян після дискваліфікації повернувся їхній лідер Андрій Ярмоленко (на знімку). Саме його присутність на полі стала визначальною для другої перемоги киян у турнірі.

 


Хоча рахунок мали відкрити львів’яни, коли досвідчений Ігор Худоб’як примудрився не влучити у ворота суперника зблизька. Та динамівці з відповіддю не забарилися. Александар Драгович вивіреною передачею метрів на 50 вивів у прорив Ярмоленка. А той, продемонструвавши високу майстерність, обіграв кількох опікунів, воротаря й ефектним ударом завершив справу.


Цей гол не зняв напруження, бо «Карпати» не здавалися. І знову вагоме слово вже в другому таймі сказав Ярмоленко. Цього разу Андрій скористався з передачі Олександра Гладкого, котрий успішно вийшов на заміну, і встановив остаточний рахунок потужним ударом. Лише після цього суперники заспокоїлися.


Фото Євгена КРАВСА (зі Львова, спеціально для «Голосу України»).