Графік робочої поїздки на Донбас Першого заступника Голови Верховної Ради, Уповноваженого Президента України з мирного врегулювання конфлікту на Донбасі Ірини Геращенко (на знімку в центрі) був дуже насичений. Вона приїхала на декілька днів, щоб вивчити економічні та гуманітарні проблеми регіонів, а, крім того, простежити, як на практиці триває робота над проектами із відбудови зруйнованого господарства Донбасу, на які парламент виділив кошти. Як представника України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи, Ірину Геращенко також турбує виконання Мінських домовленостей.

У полоні бойовиків — ще 109 українців

У короткому спілкуванні з журналістами Ірина Геращенко зауважила, що найболючіше питання, яке їй доводиться вирішувати сьогодні, — звільнення з неволі українських бранців. Офіційно у полоні бойовиків сьогодні перебуває 109 українців (без кримчан), але їхнє звільнення заблоковано з боку фейкових «республік». «Ми не отримуємо відповіді на свої пропозиції та вимоги, — розповіла Ірина Геращенко. — Вони ігноруються, незважаючи на важливість цього гуманітарного питання». Відповідаючи на запитання стосовно можливих виборів на окупованій частині Донбасу, Перший заступник Голови Верховної Ради зауважила, що для цього треба створити умови і насамперед скасувати результати псевдовиборів у «ЛНР» та «ДНР», які були проведені у 2014 році, прибравши кремлівських маріонеток.

У Сєверодонецьку Перший заступник Голови Верховної Ради зустрічалась також із освітянами, обговорюючи можливості вступу до українських вишів дітей, які закінчили школи на окупованій частині області, але хочуть навчатися в Україні. Сьогодні 231 випускник з «того боку» взяв участь у ЗНО і тисяча юнаків та дівчат налаштовані отримати освіту в українських вишах.

Ірина Геращенко прийняла пропозицію луганських журналістів провести у Сєверодонецьку парламентські слухання щодо вдосконалення інформаційної політики та безпеки на сході України, повідомляє наш власний кореспондент у Луганській області Павло ВОРОНЦОВ.

Головне — звільнення заручників

Під час прес-конференції Уповноважений Президента розповіла про два ключові досягнення переговорів Мінської групи — зупинка повномасштабних військових наступів на Донеччині та збереження санкцій проти країни-агресора. На наступному засіданні Мінської групи, за словами І. Геращенко, буде розглянуто важливе питання щодо закриття неконтрольованого кордону між Україною і Росією та залучення Червоного Хреста на території, тимчасово непідконтрольній українській владі.

«Першочерговим питанням для Президента та української влади в цілому лишається звільнення заручників», — наголосила парламентарій. При цьому вона особливо відзначила, що звільненням заручників опікується лише українська сторона ТКГ, у той час як бойовики блокують цей процес.

У рамках поїздки на Донбас І. Геращенко відвідала Бахмутське СІЗО, де серед інших утримуються особи, що скоїли злочини проти територіальної цілісності України. І звернула увагу на те, що українські пенітенціарні установи відкриті та готові до співпраці з міжнародними гуманітарними місіями на відміну від пенітенціарних установ, що перебувають на тимчасово окупованих територіях та на території Російської Федерації, куди доступ міжнародним місіям блокується.

Відкриття нового пункту пропуску

Перший заступник Голови Верховної Ради України І. Геращенко разом із міністром з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України В. Чернишем відвідали КПВВ «Золоте». Вони оглянули спеціальні інженерні споруди та ознайомилися із алгоритмом проведення прикордонного, митного та інших видів державного контролю і пропуску осіб на територію окремих районів Луганської області, інформує прес-служба апарату Верховної Ради України.

Ірина Геращенко зауважила на важливості відкриття КПВВ «Золоте» та наголосила, що контрольний пункт був готовий до виконання своїх функцій іще у березні цього року. Проте через позицію представників ОРЛО «Золоте» наразі не працює. «Золоте» розрахований на перетин двох тисяч машин і п’яти тисяч громадян щоденно. Його відкриття допоможе зменшити навантаження на КПВВ «Станиця Луганська» і «Зайцеве», де громадяни змушені чекати в чергах по п’ять-шість годин. Відкриття КПВВ «Золоте» буде обговорюватись на наступній зустрічі ТКГ у Мінську 3 серпня.

Як допоможе держава

Під час поїздки на Донбас І. Геращенко також завітала до 59-го військового мобільного шпиталю військово-медичного клінічного центру м. Сєверодонецьк, яким опікується разом із колегами-депутатами від початку конфлікту на сході України. «Розташування шпиталю в близькості до лінії розмежування допомагає оперативно надавати медичну допомогу нашим воїнам. Протягом двох минулих років лікарями цього шпиталю було врятовано життя сотням українських військових та тисячам постраждалих цивільних», — зазначила І. Геращенко.

Окрім цього, Ірина Геращенко ознайомилася з роботою освітнього Центру «Донбас-Україна» при Східноукраїнському національному університеті імені Володимира Даля та провела зустріч із професорсько-викладацьким складом вищих навчальних закладів Луганщини. Парламентарій обговорила питання нового законодавства, що дозволить студентам із тимчасово окупованих територій здобувати освіту у вищих навчальних закладах України. І. Геращенко передала вишам та лікарням українські книжки, які були зібрані в рамках акції «Книга для Донбасу» з ініціативи Державного комітету телебачення та радіомовлення України та за підтримки спонсорів.

Нещодавно Президентом України було підписано ухвалений парламентом закон, згідно з яким Донеччина отримала на відбудову 3,8 млрд. гривень. Йдеться про перерозподіл коштів місцевих бюджетів населених пунктів, які наразі не перебувають під контролем державної влади, — на відновлення пошкоджених об’єктів соціальної і транспортної інфраструктури, житлового фонду на території Донецької та Луганської областей, а також на їх соціально-економічний розвиток.

З метою моніторингу цільового та своєчасного використання цих коштів у парламенті буде створено спеціальну групу. І. Геращенко висловила думку, що місцева влада має з цих коштів також виділити гроші на побут та облаштування пунктів перетину лінії розмежування, щоб забезпечити нормальні умови для своїх громадян. У перших числах вересня парламент планує розглянути законопроект про відбудову будинків, ушкоджених під час проведення АТО.

І. Геращенко також обговорила нагальні питання місцевого населення щодо соціальних виплат та пенсій і вручила відзнаки українського парламенту — Почесні грамоти Верховної Ради України — найкращим освітянам, працівникам медичної та соціальної сфери Луганської та Донецької областей, шахтарям Донецької області.

За підсумками зустрічей на Донбасі Ірина Геращенко висловилася за необхідність вирішення порушених проблем на законодавчому рівні. «Уряд і парламент мають об’єднати зусилля для впровадження ефективного державного механізму допомоги громадянам на сході України», — підсумувала Перший заступник Голови Верховної Ради України.

Фото зі сторінки Ірини Геращенко у Фейсбуці.