У неділю в Токіо відбулися вибори губернатора столичної префектури. Перемогу на них здобула незалежний кандидат Юріко Коіке. Вона стала першою жінкою, яка очолить японську столицю.


Вибори проводилися позачергово. Попередник пішов у відставку місяць тому після звинувачень у нецільовому витрачанні коштів із виборчих фондів. 


Після оголошення нових виборів про своє бажання посісти крісло губернатора заявив 21 кандидат: 20 чоловіків і одна жінка. Боротьба головним чином розгорнулася між трьома претендентами: колишнім міністром із загальнонаціональних питань та комунікацій Хіроєм Масудою, якого рекомендувала правляча коаліція, відомим телеведучим та громадським діячем Шюнтаро Торігое, якого підтримали чотири опозиційні партії, і третьою серед лідерів перегонів була Юріко Коіке, котра позиціонувала себе як незалежний кандидат.


Насправді Юріко Коіке є депутатом від правлячої коаліції в японському парламенті. В уряді Шіндзо Абе (під час першої його каденції 2006—2007 років) працювала міністром довкілля, міністром з питань Окінави та «північних територій» і була першою в історії Японії жінкою — міністром оборони країни. Однак, оскільки правляча коаліція зупинила свій вибір на Хірої Масуді, Коіке, за власним висловом, зробила рішучий «стрибок зі скелі», не порадившись із партією, чим викликала неабияке невдоволення ЛДП.


За Юріко Коіке проголосувало найбільше виборців — понад 2 мільйони 900 тисяч. Найближчого суперника — Хіроя Масуду — вона випередила більш як на мільйон голосів.


Юріко Коіке — 64 роки, вона закінчила Каїрський університет, соціолог за освітою, досконало знає англійську та арабську мови. Трохи працювала телеведучою, потім пішла в політику. Собі вона часто ставить за приклад Гілларі Клінтон. Наміри в неї також масштабні. В 2008 році могла б стати і першою жінкою-прем’єром, якби не програла боротьбу за лідерство в Ліберально-демократичній партії. Однак, можливо, ще все попереду.


У токійського губернатора чітка позиція стосовно подій в Україні. Після анексії Росією Криму вона написала в своєму блозі, що захоплення півострова — продовження Росією політики СРСР, і якщо на Курилах живе чимало українців, то чи не варто і там провести референдум щодо приналежності островів?


Юріко Коіке, якій довелося пройти через жорстку передвиборну боротьбу, де чоловіки змагалися з нею зовсім не по-джентльменськи, пообіцяла нову еру «чистої» політики. Вона заявила, що «усвідомлює весь тягар відповідальності», її політика буде радикально відрізнятися від політики попередників. «Я виступаю за Токіо, в якому життя людей буде поліпшуватися, рівні можливості матимуть чоловіки і жінки, діти і дорослі, люди похилого віку та інваліди», — заявила Коіке. Вона впроваджуватиме програму зі збільшення кількості дитячих дошкільних закладів, установ з денного догляду за людьми похилого віку. Новий губернатор також заявила, що має намір реформувати столичний уряд і провести нові вибори.


Одним із ключовим питань виборчої кампанії стало проведення Олімпіади 2020 року, яку приймає Токіо. Завдання — досягти прозорості використання політичних фондів та скорочення витрат. І ось тепер, уже менш як через місяць, новий губернатор прийме естафету наступної Олімпіади.


Токіо.

 

Токіо, 30 липня 2016 року. Юріко Коіке під час передвиборного заходу.

 


Фото Xіnhua/Укрінформ.