75 років тому не стало співця Золотого Поділля Богдана Лепкого, значна частина життя якого минула на Тернопільщині. Письменник, літературознавець, критик, видавець, редактор, перекладач, художник, педагог, видатний діяч української та польської культур народився 1872 року на хуторі Кривенькім Гусятинського району в сім'ї священика Сильвестра Лепкого (літературний псевдонім Марко Мурава). Усі кращі творчі молоді його роки пройшли у Бережанах, що на Тернопільщині.

 

З дитячих літ Бережани, згадував письменник, стали "найкращим для нього містом у світі". Після закінчення Бережанської гімназії 1891-го Богдан Лепкий вступив до Віденської Академії мистецтв, але туга за Батьківщиною спонукала перейти до Львівського університету, де він поринув в українську культурну стихію. По закінченні навчання митець повернувся вчителем у рідну Бережанську гімназію і творив.

 

Згодом він перебрався до Польщі, де отримав посаду в Ягелонському університеті. У Кракові Лепкий створив своєрідний український центр у польському літературному середовищі.

 

Події Першої світової війни привели Богдана Лепкого з сім'єю до Німеччини. У незвичайних умовах почалась його напружена праця як громадського діяча в антицарському "Союзі Визволення України". Влітку 1917 року він відвідав Львів, Бережани, могилу батька о. С. Лепкого в селі Жуків, побачився з рідним братом, січовим стрільцем Левом Лепким.

 

Наприкінці 1925-го митець знову повертається до Кракова і знову працює в університеті, де стає доцентом, керівником кафедри української літератури, пізніше -- професором Ягелонського університету. Останні роки життя були для поета найтяжчими, затьмареними фашистською окупацією. Краківський університет було закрито, Лепкий залишився без роботи, але літературну працю він не покинув. Численні твори видатного письменника, одного зі світочів українського інтелекту й патріотизму, перекладені польською, російською, чеською, німецькою, англійською, угорською, сербською, португальською та іншими мовами.

 

21 липня 1941 року Богдан Лепкий помер. Похований на Раковицькому цвинтарі у Кракові. До 75-ліття від смерті митця та вченого у Бережанах відбулися пам'ятні заходи "Похилився поет над минулим", які тривали біля пам'ятника талановитому землякові та в залі музею Богдана Лепкого. Панахиду відслужили священики різних конфесій. Поезії Лепкого декламував Тарас АНДРІЇВ. Вірші, присвячені сину Золотого Поділля, читав поет Василь САВЧУК.

 

Відеопрезентацію про життя і творчість славетного земляка провела директор музею, ведуча заходу Ірина УХМАН. Про поїздки бережанців на могилу митця у Краків на Раковицький цвинтар розповів заслужений працівник культури України, багатолітній диригент народного аматорського хору "Просвіта", лауреат Всеукраїнської премії імені братів Лепких Зиновій ГОЛОВАЦЬКИЙ. Старший науковий співробітник музею Наталія СТРІЛЕЦЬ представила видання творів Богдана Лепкого з фондів музею на виставці "Чути: кру! кру! кру! В чужині умру...", дослідження відомих лепкознавців, лауреатів премії імені братів Лепких, науковців із Тернополя Надії БІЛИК і Наталії ГАВДИДИ. А заслужений працівник культури України, почесний громадянин Бережан, лауреат премії імені братів Лепких, учений секретар ДІАЗ Надія ВОЛИНЕЦЬ розповіла про вагомі надбання провідних лепкознавців -- відомого мецената, племінника Б. Лепкого, доктора Романа Смика (США), колишнього багатолітнього директора музею, лауреата премії імені братів Лепких Надію ДИРДУ та інших.

 

Галина МИКОЛИН.

Фото автора.

 

Тернопільська область.

 

Голос України