Протягом минулої доби (дані на 02.08) бойовики 54 рази відкривали вогонь по українських позиціях, у тому числі із забороненої Мінськими угодами зброї. Про це йдеться у зведенні прес-центру АТО.


Інтенсивність збройного конфлікту на сході нашої країни дещо знизилася порівняно з попередніми днями, констатує спікер прес-центру штабу АТО Ірина Баранова. «На сьогодні інтенсивність збройного конфлікту дещо знизилася. Не було застосовано важкої артилерії, хоча в районі Авдіївки й Красногорівки тривають бойові сутички. Там застосовували міномети 120-мм калібру, 82-мм міномети», — повідомила вона, додавши, що на маріупольському напрямку бойовики застосували міномети та бойові машини піхоти.


За інформацією прес-офіцера сектору «Д» Аркадія Радковського, на донецькому напрямку противник вчинив 36 обстрілів наших позицій, випустивши по наших позиціях понад 240 мін. З початком нової доби противник обстріляв із 152-мм артилерійських систем наші позиції поблизу Пісок. На Світлодарській дузі було обстріляно наші позиції поблизу Луганського і Троїцького з ручних гранатометів та крупнокаліберних кулеметів. Українські бійці змушені були 17 разів відкрити вогонь у відповідь...


Напруженість у зоні бойових дій не падає. За даними нашої розвідки, Росія продовжує постачати боєприпаси, озброєння і військову техніку гібридним формуванням на окуповану територію України.


Із Росії до Іловайська прибув ешелон з військовою технікою, паливозаправними й вантажними автомобілями. Цю інформацію підтвердив Вадим Скібіцький. «За останній тиждень на територію України було завезено близько 30 танків, 11 броньованих машин, 6 «градів», велику кількість боєприпасів. Планується додаткове завезення вантажних автомобілів, які доправлять продовольство і військове обладнання для потреб російських окупаційних військ», — повідомив заступник директора департаменту Головного управління розвідки МОУ Вадим Скібіцький. Крім того, за його словами, найближчим часом можливі провокації з боку бойовиків. «Зараз триває підготовка до проведення командно-штабних навчань 1-го та 2-го армійських корпусів. Вони будуть проведені на фоні навчань південно-військового округу. Навчання заплановано на 8 серпня. Можливі провокації», — сказав представник ГУР МО.


Тим часом уже вкотре міжнародні спостерігачі вимагають надати їм необмежений доступ до всієї території сходу України, де тривають бойові дії. Про це заступник голови Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ Александр Хуг заявив після того, як підтримувані РФ сепаратисти загрожували зброєю її співробітникам.


За словами Хуга, нездатність притягти до відповідальності винних, спричинить зростання числа подібних випадків. «Поки немає дій у відповідь, поки не встановлено відповідальних, поки триває безкарність, таких інцидентів більшатиме. Відсутність дій у відповідь спонукає до зростання кількості подібних випадків», — зазначив Хуг.

Вл. інф.