В управлінні захисту економіки в Луганській області департаменту захисту економіки Національної поліції України переконують, що бережуть кожну державну копійку, а для цього роблять усе, щоб проведення тендерів у регіоні було максимально прозоре. Водночас підкреслюють, що працювати по-новому допомагає реформа у правоохоронній системі. Вона насамперед змінила підходи до роботи і на перше місце поставила превентивну діяльність щодо запобігання розкраданню державних коштів. На відміну від того, як було раніше, коли банально чекали, поки гроші вкрадуть, щоб потім розкрити злочин і покарати винних. Гроші крали, а злочин не розкривали.

Сьогодні луганську поліцію, а конкретно співробітників управління захисту економіки, введено до тендерних комітетів і вони мають дорадчий голос. Це дає їм можливість бачити всі тендерні пропозиції, кожну державну копійку, оперативно реагувати і впливати на ситуацію, попереджаючи порушення, що можуть призвести до зловживання. До того ж питання ставиться так: якщо є порушення закону, тендер скасовується. Тож за останні два місяці, відколи запрацювала ця система, попереджено розкрадання 5 мільйонів гривень державних коштів. Як було встановлено, учасники тендера були пов’язані між собою і подали завідомо неправдиві документи для отримання коштів. Тендер скасували.

Стосовно порушень, то здебільшого йдеться про тендери з постачання харчових продуктів соціальним, навчальним та медичним закладам. Під час перевірки документів учасників конкурсу одразу помітні значні завищення цін і намагання проштовхнути ту чи іншу пропозицію. Крім того, правоохоронці звертають увагу на те, що сам тендерний комітет несумлінно готує документи і приймає їх навіть у тому разі, коли існують явні порушення законодавства. Власне, з цього моменту злочин і починається.

Нині ситуація потроху вирівнюється. Правоохоронці вибудовують власну стратегію, щоб «не бити по хвостах, не чекати, що хтось «проколеться», а належним чином реагувати на підготовку злочину». З державним бюджетом працювати превентивно, щоб кошти були адресні і їх отримували ті, хто має на них право. Крім того, превентивна діяльність полягає ще в кураторстві державних структур і підприємств, які на сьогодні є важливими об’єктами. «Ми постійно моніторимо тут фінансову ситуацію, оскільки, крім тендерних торгів, є ще й бюджет, — запевняють в управлінні захисту економіки. — Бачимо всі податки, витрати, постачальників. Сьогодні варто супроводжувати кожну державну копійку, особливо в умовах ведення антитерористичної операції, яку переживає нині Луганщина. І ми намагаємося це робити результативно».

Луганська область.