Нещодавно керівництво Львівської обласної ради, облдержадміністрації та Луганської обласної військово-цивільної адміністрації підписали угоду про торговельно-економічну, науково-технічну і культурну співпрацю.

Дві області співпрацюватимуть у соціально-економічній сфері, щодо регіонального розвитку, соціального захисту, культурних обмінів, сприяння організації відпочинку й оздоровлення дітей і молоді, зокрема дітей із сімей внутрішньо переміщених осіб Луганської області, а також сторони обмінюватимуться досвідом з децентралізації та створення об’єднаних територіальних громад.

Перший заступник голови Львівської ОДА Ростислав Замлинський наголосив, що такі заходи єднають та гуртують українські регіони. «Сьогодні наші хлопці стоять пліч-о-пліч, боронячи кордони нашої держави. Українці об’єдналися незалежно від того, якою мовою спілкуються і з якої області приїхали, бо вони єдині! Так само і ми сьогодні об’єдналися, щоб продемонструвати, що ми одна єдина країна, ми разом творимо історію нашої держави, ми є і будемо успішними», — сказав Ростислав Замлинський.

Голова Луганської облдержадміністрації — керівник військово-цивільної адміністрації Юрій Гарбуз подякував усій громаді Львівщини за неоціненний вклад у захист та відновлення української Луганщини: «Тривалий час наша область була штучно відмежована від Центральної і Західної України — в політичному, культурному, інформаційному плані. Кожен такий проект — це крок до об’єднання країни, подолання штучних перешкод. Нинішній візит луганської делегації на Львівщину — це також досвід: успішних проектів, ефективної міжнародної співпраці, вирішення проблем на рівні громад. Саме той досвід, що так потрібен Луганщині». Юрій Гарбуз також вручив хліб із Луганщини батькам львівських військовослужбовців 80-ї десантно-штурмової бригади Романа Дунайського та Олександра Дьоміна як вдячність за службу. Бійців нагородили почесною відзнакою Луганської військово-цивільної адміністрації за розвиток регіону. Таку ж відзнаку отримав і голова Львівської ОДА Олег Синютка.

Перший заступник голови Львівської обласної ради Парасковія Дворянин розповіла, що угода передбачає досить широкий спектр у всіх галузях — господарства, освіти, медицини, культури, воєнної стратегії, і насамперед — досвіду об’єднаних територіальних громад. На Львівщині лише 16 таких громад, але вони вже пройшли всі бар’єри, здобули досвід, успішно працюють і мають чим поділитися. «Львівщина зі свого боку запропонувала організувати відпочинок та оздоровлення дітей із Луганської області, а також всебічно сприяти молодіжним, студентським та культурним обмінам, туризму та встановленню партнерських зв’язків між закладами освіти, охорони здоров’я та культури», — зазначила Парасковія Дворянин.

Угоду про співпрацю було підписано у рамках реалізації всеукраїнського проекту «Змінимо країну разом! Децентралізація: нові можливості».

У межах візиту на Львівщину численна делегація, яка складалася з понад 50 чоловік з Луганщини — міських та сільських голів, представників місцевих районних рад та адміністрацій, — обмінялася досвідом щодо децентралізації в Україні та розвитку сільських територій. Гості зі сходу також оглянули ремонт доріг на відтинку Львів—Самбір—Ужгород на ділянках Самбір—Турка та Турка—Ужгород і ознайомилися з практичним досвідом створення окремих територіальних громад.

Львівська область.

 

 

На знімку: перший заступник голови Львівської обласної ради Парасковія Дворянин, голова Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Юрій Гарбуз, перший заступник голови Львівської ОДА Ростислав Замлинський та народний депутат України Ярослав Дубневич («Блок Петра Порошенка»).

Фото автора.