Протягом двох днів делегація з Луганської області, до якої ввійшли понад півсотні представників територіальних громад, районних рад та райдержадміністрацій, вивчала досвід Тернопільщини щодо утворення та функціонування об’єднаних територіальних громад.

Після короткої наради в облдержадміністрації гостей навперебій запрошували до себе керівники громад, а їх в області 26. І досвідом поділитися, і застерегти від помилок, через які пройшли самі. Але які б труднощі не виникали, вони переконані: починати варто. Якщо на Луганщині поки що діють лише дві територіальні громади (там, де відбулися вибори), то у невеликому Підволочиському районі — чотири. Там лише одне село поки що роздумує, до кого приєднатися. Голова Скалатської міської ради Петро Савончак вважає: Україна будується з маленьких громад. Будуть спроможними вони — сильною стане держава. До Скалатської об’єднаної громади ввійшли десять населених пунктів. Тут уже створили адміністративні органи, тепер перейшли до комунальної інфраструктури, на черзі — економіка. На розвиток інфраструктури держава виділила дев’ять мільйонів гривень, але далі кошти зароблятимуть самостійно. На думку Людмили Павлинської — керівника Заводської об’єднаної громади, що у Чортківському районі, — найбільша проблема, з якою зіткнулися, — кадрова. Вона переконана, що 50 відсотків успіху залежить від керівника, ще 50 — від фахівців. Дібрали команду — і справи зрушили з місця. За півроку проклали 200 метрів дороги, де її ніколи не було, встелили бруківку на шкільному подвір’ї, провели День селища Заводського... Свій розвиток громада пов’язує зі створенням кооперативів.

Віталій Росляк — голова Нижньодуванської селищної ради, що у Сватівському районі на Луганщині, — вважає: кооперативи можуть стати порятунком і для їхньої громади, адже найбільше її багатство — чорнозем та тваринництво, тепер треба думати, як налагодити переробку. Тут усвідомлюють, що інвестор хоче мати справу з потужною громадою. Наразі увійти до територіальної громади дали згоду жителі лише двох населених пунктів з дев’яти, які значаться у перспективному плані. «Люди бояться змін, — констатує він. — Переживають, що може бути ще гірше».

— Проблема в тому, — розповідає заступник голови Луганської облдержадміністрації Роман Косинський, — що 90 відсотків населення області не виїжджало за кордон, 70 відсотків — за межі області. У вас навпаки — більшість тернопільців побували в інших країнах. Наші люди не бачили кращого прикладу, тому тримаються за те, що є. Як не дивно, активнішими є громади у зоні розмежування, але там наразі неможливо провести вибори. Найактуальніше для нас — розворушити людей, знайти лідерів, які зуміють повести за собою інших, показати, що можна жити краще, і це залежить не стільки від держави, скільки від них самих. Гадаю, під час знайомства з роботою громад Тернопільщини, яка є лідером у реформі децентралізації, такі кадри вималюються.

Луганчани у рамках проекту «Децентралізація: нові можливості, нові перспективи, нова країна», ініційованого ними і підтриманого партнерами із Швейцарії, вже побували у Полтавській і Вінницькій областях, після Тернопільщини планують відвідати Хмельниччину, Львівщину і Закарпаття, почерпнувши все найкраще, що вдасться побачити. У свою чергу заступник голови Тернопільської облдержадміністрації Олег Валов запевнив, що гостям запропонують широку програму перебування. Вони ознайомляться з роботою громад у різних куточках області: як вони живуть, що роблять, як використовують субвенції, власні надходження. Об’єднані громади Тернопільщини зацікавлені в тому, щоб у них було якомога більше послідовників. На власному прикладі вони переконалися: сильні громади зроблять сильнішою Україну.

Тернопільська область.

 

 

Голова Заводської селищної ради Людмила Павлинська переконує своїх луганських колег: голову Нижньодуванської селищної ради Віталія Росляка (ліворуч) і міського голову Попасної Юрія Онищенка у тому, що починати варто.

Фото автора.