Затверджено рішенням Комітету з питань запобігання і протидії корупції від 14 липня 2016 р., протокол № 79

 

Діяльність Комітету з питань запобігання і протидії корупції (далі — Комітет) упродовж четвертої сесії Верховної Ради України восьмого скликання здійснювалася у відповідності до затвердженого 27 січня 2016 року плану роботи Комітету (протокол № 56) із урахуванням прийнятих парламентом рішень і доручень Верховної Ради України та її керівництва.


У період лютого—липня 2016 року проведено 23 засідання Комітету, в тому числі одне виїзне засідання. На них розглянуто 167 питань, з яких 105 (65 %) пов’язано із здійсненням законопроектної функції, 21 стосувалося організації роботи Комітету, 41 — контролю за виконанням законів України та постанов Верховної Ради України, власних рішень.
У звітному періоді Комітетом отримано 1066 доручень Голови Верховної Ради України щодо здійснення, відповідно до вимог статті 55 Закону України «Про запобігання корупції» та статті 93 Регламенту Верховної Ради України, антикорупційної експертизи законопроектів та їх вивчення на предмет відповідності антикорупційному законодавству.
За цей же період Комітетом всього підготовлено 1134 експертні висновки щодо проектів нормативно-правових актів, із них 950 — на законопроекти, отримані за дорученням Голови Верховної Ради України, зареєстровані у звітному періоді.
З числа підготовлених законопроектів 84 (8%) визнані такими, що містять корупціогенні фактори та не відповідають вимогам антикорупційного законодавства.
Комітетом розглянуто сім проектів актів, у яких Комітет визначено головним з підготовки і попереднього розгляду, із них два проекти актів вже набули статусу Закону. Стосовно восьми законопроектів, предмет правового регулювання яких також віднесений до повноважень Комітету, надіслано висновки до головних комітетів з їх підготовки і попереднього розгляду.
Комітетом підготовлені для розгляду Верховною Радою України пропозиції Президента України до Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей подання службовими особами декларацій про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру в 2016 році» (проект закону реєстр. № 3755).
Цим Законом (№ 1022-VІІІ від 15.03.2016 року) забезпечується введення в дію і початок роботи системи електронного декларування та перевірки активів для публічних службовців, що займають посади з найвищими корупційними ризиками.
Також Комітетом підготовлений для розгляду Верховною Радою України у другому читанні проект закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо виконання рекомендацій, які містяться у шостій доповіді Європейської комісії про стан виконання Україною Плану дій щодо лібералізації Європейським Союзом візового режиму для України, стосовно удосконалення засад діяльності Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (реєстр. № 4056), поданий Президентом України.
Цим Законом (№ 1021-VІІІ від 18.02.2016 року) на законодавчому рівні закріплено розміри посадових окладів працівників Національного агентства, що стане додатковою гарантією їх незалежності, а також усуваються внутрішні технічні неузгодженості між положеннями цього Закону.
Крім того, Комітетом підготовлено два проекти постанов, які набули статусу акту Верховної Ради України.
Зокрема, Верховною Радою України прийнято Постанову «Про визначення представників Верховної Ради України до складу конкурсної комісії з відбору кандидата на посаду Голови національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів» (№ 1042-VІІІ від 29 березня 2016 року), проект якої був підготовлений Комітетом 11 лютого 2016 року (на підставі протоколів № 57 від 03.02.2016 року і № 59 від 11.02.2016 року) на виконання статті 5 Закону України «Про національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів».
Так, на виконання положення статті 5 Закону України «Про Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів», Комітет на засіданнях 3 та 11 лютого 2016 року (протоколи № 57,59) розглянув питання щодо затвердження кандидатур до складу конкурсної комісії з відбору кандидата на посаду Голови Національного агентства з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів.


За результатами розгляду Комітет рекомендував Верховній Раді України визначити до складу вказаної конкурсної комісії:


Каленюк Дарину Миколаївну — виконавчого директора громадської організації «Центр протидії корупції»;


Канєвського Гліба Олександровича — експерта Центру політичних студій та аналітики;


Юрчишина Ярослава Романовича — експерта антикорупційної групи, менеджера адвокації громадської коаліції «Реанімаційний Пакет Реформ».


На виконання вимог частини 2 статті 18 Закону України «Про запобігання корупції» Верховною Радою України 13 квітня 2016 року прийнято постанову (№1092-VІІІ) про проведення 18 травня 2016 року парламентських слухань на тему: «Стан реалізації засад антикорупційної політики в Україні», проект якої був підготовлений Комітетом 16 березня 2016 року (протокол № 66).
Забезпечення підготовки і проведення зазначених парламентських слухань було доручено Комітетові Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції, а Кабінетові Міністрів України було доручено підготовку та подання до Верховної Ради України інформаційно-аналітичних матеріалів та доповісти із зазначеного питання.
У парламентських слухання взяли участь народні депутати України, міністр юстиції України П. Петренко, Директор Національного антикорупційного бюро України А. Ситник, заступник Генерального прокурора України — керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Н. Холодницький, заступник голови Національного агентства з питань запобігання і протидії корупції Р. Радецький, заступник голови Служби безпеки України В.Поярков, заступник міністра оборони України О. Дублян та інші посадові особи Генеральної прокуратури України, Міністерства внутрішніх справ України, представники громадських організацій і засобів масової інформації.
Учасники парламентських слухань у своїх виступах, письмових та усних пропозиціях проаналізували стан реалізації засад антикорупційної політики в Україні і обговорили проблемні питання антикорупційного законодавства та шляхи його вдосконалення.


З метою здійснення контролю, на засіданні Комітету 8 червня 2016 року (протокол № 74) заслухано інформацію голови і членів Національного агентства з питань запобігання корупції про стан впровадження антикорупційного законодавства:


щодо введення системи електронного декларування як нової системи фінансового контролю державних службовців;
щодо затвердження форми звіту політичної партії про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру.


За результатами засідання керівництву Національного агентства з питань запобігання корупції запропоновано надати до Комітету план роботи Агентства про вжиття заходів з повноцінного початку його діяльності та внести пропозиції:


1. До Рекомендацій парламентських слухань, що відбулися 18 травня 2016 року, про створення Громадської ради при Національному агентстві з питань запобігання корупції, а також залучення до цієї роботи коаліції громадських організацій.
2. До плану роботи робочої групи (при Комітеті), в яку входитимуть члени Національного агентства з питань запобігання корупції, представники Національного банку України, громадських організацій для напрацювання ініціатив удосконалення чинного законодавства щодо створення Форми звіту політичної партії про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру та введення системи електронного декларування статків державних службовців.
16 червня 2016 року відбулося засідання вказаної робочої групи, до складу якої увійшли члени Комітету, представники Національного агентства з питань запобігання корупції, Національного антикорупційного бюро України, Національного банку України, громадських організацій.
За результатами засідання цієї робочої групи підготовлено текст проекту закону України «Про внесення змін до Закону України «Про банки і банківську діяльність» щодо спрощення доступу до банківської таємниці для Національного агентства України з питань запобігання і протидії корупції та Національного антикорупційного бюро України».
У законопроекті пропонується спростити доступ для цих органів до банківської таємниці осіб, які підлягають перевірці, шляхом надання такого доступу не за рішенням суду, а на їх письмову вимогу за підписом їх керівників або заступників.
На виконання положення статті 5 Закону України «Про запобігання корупції», Комітет на засіданні 13 липня 2016 року (протокол № 78) прийняв рішення повторно звернутися до громадських організацій про надання пропозицій щодо кандидатів, діяльність яких пов’язана із запобіганням корупції для визначення до складу конкурсної комісії з відбору членів Національного агентства з питань запобігання корупції. Зазначене рішення було опубліковано на офіційному веб-сайті Комітету та в газеті «Голос України».
У лютому—липні 2016 року продовжувала працювати створена ще 3 червня 2015 року рішенням Комітету (протокол    № 26) робоча група з підготовки проекту закону України «Про лобіювання».
До складу робочої групи увійшли народні депутати України: О. Сироїд, В. Войціцька, О. Сотник, А. Вадатурський, А. Гордєєв, С. Хлань, О. Жолобецький, О. Продан, О. Бєлькова, О. Співаковський, В. Голуб, Р. Сидорович, Я. Маркевич, О. Гончаренко, О. Осуховський; перший заступник міністра юстиції України Н. Севостьянова, заступник міністра охорони здоров’я України О. Павленко, президент Торгово-промислової палати України Г. Чижикова, керівник секретаріату Ради підприємців при Кабінеті Міністрів України А. Забловський, завідувач кафедри державної служби та кадрової політики Національної академії державного управління при Президентові України В. Федоренко, а також експерти Інституту професійного лобіювання та адвокасі, Центру економічної політики та правових ініціатив, Реанімаційного пакета реформ.
У період лютого—липня 2016 року було проведено чотири засідання робочої групи, за результатами яких опрацьовувався текст законопроекту з вітчизняними експертами, а з метою отримання рекомендацій також буде опрацьовано європейськими партнерами та презентовано в регіонах України і експертних колах.
У Комітеті (протоколи    № 64 від 10 березня 2016 року і № 66 від 16 березня 2016 року) створено робочу групу для узагальнення практики діяльності із виявлення в нормативно-правових актах, проектах нормативно-правових актів корупціогенних факторів та розробки проекту єдиної Методології проведення антикорупційної експертизи.
До складу робочої групи увійшли заступник голови Комітету з питань запобігання і протидії корупції І. Попов, народний депутат України — голова підкомітету Ю. Дерев’янко, член Комітету І. Мирний, директор департаменту антикорупційного законодавства та з питань юстиції і безпеки представники Міністерства юстиції України Р. Сіверс, начальник відділу реформування антикорупційного законодавства Міністерства юстиції України А. Яйчук, заступник Генерального прокурора України — керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Н. Холодницький, експерт центру політико-правових реформ Д. Калмиков.
Головою цієї робочої групи обрано народного депутата — заступника голови Комітету Б. Березу.

За результатами низки засідань цієї робочої групи напрацьовано окремі положення проекту тексту Методології проведення антикорупційної експертизи і передано на обговорення, внесення пропозицій членам робочої групи і експертам профільних громадських організацій та Міністерства юстиції України.

Також протягом лютого—липня 2016 року, за головуванням народного депутата України — голови підкомітету Ю. Дерев’янка відбулося три засідання підкомітету з питань контролю за дотриманням законодавства у сфері запобігання і протидії корупції органами державної влади та місцевого самоврядування (далі — підкомітет).


Зокрема, на засіданнях 10 лютого та 20 квітня 2016 року підкомітетом розглядалися і обговорювалися питання:


про використання коштів Кіотського протоколу та стану розслідування кримінальних проваджень, пов’язаних з їх розкраданням;
про дотримання чинного законодавства правоохоронними органами у кримінальному провадженні щодо Вишгородського міського голови О. Момота (кримінальне провадження     № 420161100000000209).
За результатами засідань направлено депутатські звернення до Кабінету Міністрів України, Служби безпеки України, Національного антикорупційного бюро України, Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, зокрема про надання інформації щодо використання коштів Кіотського протоколу і стану розслідування кримінальних проваджень, пов’язаних з їх розкраданням, та надання окремих матеріалів на обговорення на засіданні підкомітету.
Разом з тим, інформацію голови підкомітету Ю. Дерев’янка з вказаної проблематики заслухано і обговорено на засіданні Комітету 3 лютого 2016 року (протокол №57) та за результатами Комітетом направлено звернення до Прем’єр-міністра України.
13 червня 2016 року цим же підкомітетом було проведено спільне засідання з підкомітетом з питань авіаційного транспорту Комітету Верховної Ради України з питань транспорту, на якому обговорювалися питання щодо вкрай складної ситуації у сфері авіаційної галузі. Зокрема, про порушення окремими посадовими особами антимонопольного законодавства України при застосуванні аеропортних зборів, користування стратегічними об’єктами авіаційної галузі України та тривалого непризначення на посаду директора державного підприємства «Міжнародний аеропорт «Бориспіль». Засідання відбулося за участі представників Національного антикорупційного бюро України, Антимонопольного комітету України, Державіаслужби, Державного авіаційного підприємства «Україна», Асоціації підприємств авіаційної галузі, Асоціації «Аеропорти України», Американської торгової палати.


За результатами засідання скеровано відповідні депутатські запити.


Крім того, на засіданнях Комітету 3, 11 та 25 лютого 2016 року (протоколи №57, №59, №63) вказані питання широко і ґрунтовно обговорювалися, у тому числі, за участі громадськості і членів профільної постійно діючої комісії Міністерства інфраструктури України.
На засіданні Комітету 15 червня 2016 року (протокол № 75) заслухано і обговорено інформацію голови Комітету Є. Соболєва про незаконну передачу земель лісового фонду у приватну власність, а також самовільної вирубки лісів у Київській області та вирішено провести 23 червня 2016 року виїзне засідання Комітету в селищі Коцюбинське Київської області.
23 червня 2016 року в селищі Коцюбинське відбулося виїзне засідання Комітету Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції, на якому слухалися і обговорювалися питання про:
1. Законність передачі земель лісового фонду у приватну власність, а також самовільної вирубки лісів у Київській області.
2. Хід розслідування правоохоронними органами Київської області кримінальних проваджень за фактами побиття громадських активістів з м. Бучі та м. Ірпеня, які боролися проти забудови лісу.
На засіданні Комітету були присутні уповноважені посадові особи Кабінету Міністрів України (Міністерства екології та природних ресурсів, Державного агентства земельних ресурсів, Державного агентства лісових ресурсів), Генеральної прокуратури України, Київської обласної державної адміністрації, Коцюбинської, Ворзельської, Гостомельської селищних рад, Ірпінської та Бучанської міських рад, посадові особи прокуратури Київської області, Головного управління Національної поліції в Київській області та місцевих громадських організацій.
Комітет заслухав і обговорив корупційність дій посадових осіб органів місцевого самоврядування Ірпінської, Бучанської селищних рад при виділенні земель лісового фонду у власність, дієвість діяльності правоохоронних органів у напрямках повернення цих земель у власність держави і громад, розслідування кримінальних проваджень за фактами побиття активістів, які боролися з вирубкою і забудовою лісу, та інші окремі питання, висловлені присутніми на засіданні громадянами і представниками громадських організацій.
6 липня 2016 року (протокол № 77) Комітет на своєму засіданні обговорив і затвердив рішення щодо результатів виїзного засідання 23 червня 2016 року. Зокрема, Комітетом прийнято рішення інформувати Президента України П. Порошенка про відсутність повної реалізації Кабінетом Міністрів України указів Президента України від 27.08.2007р., 01.05.2014р., зокрема, розробки протягом 2015 — 2016 років проекту землеустрою щодо встановлення меж територій, що включаються до складу Національного природного парку «Голосіївський».

Також за рішенням Комітету від 6 липня 2016 року скеровано листи до:
1. Прем’єр-міністра України В. Гройсмана про проведення перевірки щодо невиконання окремими міністерствами указів Президента України від 27.08.2007р., 01.05.2014р., та стану реалізації Кабінетом Міністрів України Плану природоохоронних заходів на 2015 — 2016 роки в частині, що пов’язано із організацією і встановленням меж Національного природного парку «Голосіївський» та його належного функціонування.
2. Генерального прокурора України Ю. Луценка про активізацію втілення заходів, передбачених чинним законодавством щодо визнання незаконною приватизацію земель лісового фонду «Святошинського лісового господарства» та ініціювання повернення їх у державну власність та про вжиття заходів щодо логічного завершення розслідування кримінальних проваджень про злочини за фактами незаконної вирубки Святошинського — Біличанського лісового масиву.
3. Голови Національної поліції України Х. Деконаїдзе про перевірку стану слідства у кримінальних провадженнях, які перебувають у провадженні слідчих підрозділів Національної поліції у Київській області за фактами незаконної вирубки Святошинського — Біличанського лісового масиву та побиття громадських активістів м. Буча та м. Ірпеня, які боролися проти забудови і вирубки лісу.
Протягом звітного періоду Комітетом заслухано ряд резонансних та актуальних питань із запрошенням посадових осіб правоохоронних органів, центральних органів виконавчої влади та представників професійних та громадських організацій, експертів.
З метою здійснення контролю, на засіданні Комітету 10 лютого 2016 року (протокол   № 58) заслухано і обговорено інформацію директора Національного антикорупційного бюро України А. Ситника щодо початку діяльності бюро, складнощів його роботи та необхідності вжиття заходів стосовно удосконалення окремих норм чинного кримінально-процесуального законодавства.


За результатами засідання Комітет оголосив подяку директору Національного антикорупційного бюро України А. Ситнику та обговорив питання про внесення змін до:


— статті 214 Кримінального процесуального кодексу України щодо необхідності проведення додаткової перевірки заяви, повідомлення про вчинення кримінального правопорушення, ще до внесення відповідних відомостей до ЄРДР;
— статті 263 Кримінального процесуального кодексу України щодо покладення повноважень на Національне корупційне бюро України знімати інформацію з транспортних телекомунікаційних мереж.
11 лютого 2016 року (протокол № 59) Комітетом заслухано та обговорено інформацію міністра юстиції України П. Петренка щодо стану реалізації вільного доступу до реєстрів речових прав на нерухоме майно та в. о. директора Головного сервісного центру МВС України В. Криклія щодо доступу до Реєстру власників транспортних засобів.


За результатами засідання Комітет оголосив подяку міністру юстиції України П. Петренку та в. о. директора Головного сервісного центру МВС України В. Криклію.


Крім того, Комітет звернувся до:


1. Прем’єр-міністра України А. Яценюка з пропозицією, щоби шляхом реалізації повноважень Кабінету Міністрів України, передбачених частиною 2 статті 32 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» надати можливість фізичним особам отримувати інформацію з Державного реєстру прав на безоплатній основі.
2. Голови Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру М. Мартинюка щодо невідповідності окремих даних земельної кадастрової карти з реєстром речових прав на нерухоме майно та вжиття заходів синхронізації усіх даних земельної кадастрової карти для забезпечення отримання достовірної інформації із Державного реєстру прав відповідно до частини третьої статті 32 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень».
Комітет на засіданні 25 лютого 2016 року (протокол № 63) розглянув і обговорив звернення Асоціації підприємств інформаційних технологій України, інших підприємств галузі щодо здійснення тиску з боку фіскальних і правоохоронних органів на ІТ-бізнес в Україні та доручив:
1. Народному депутату України — голові підкомітету з питань міжнародного співробітництва та імплементації антикорупційного законодавства І. Луценку:
— звернутися до міністра внутрішніх справ України, голови Служби безпеки України, голови Державної фіскальної служби України, Генерального прокурора України щодо оприлюднених представниками Асоціації підприємств інформаційних технологій України фактів неправомірного використання спецпідрозділів правоохоронних органів при проведенні окремих слідчих дій;
— взяти на особистий моніторинг питання про обґрунтованість залучення спецпідрозділу «Альфа» під час перевірок і проведення обшуків в окремих кримінальних провадженнях, що призводить до перевищення меж службових повноважень;
2. Народному депутату України — заступнику голови Комітету Б. Березі проаналізувати дотримання вимог чинного законодавства посадовими особами правоохоронних органів під час проведення обшуків, вилучення майна та повернення вилученого серверного обладнання компаніям ТОВ «Діван ТВ», ТОВ «Сервіс Онлайн», ТОВ «Стіп Хост» та інших підприємств галузі інформаційно-комунікаційних технологій.
Щодо прозорості кадрових призначень та виконання вимог Закону України «Про очищення влади» в органах прокуратури України, Служби безпеки України, Міністерства внутрішніх справ України, Державної фіскальної служби України та адміністрації Президента України Комітет на своєму засіданні 10 березня 2016 року (протокол №64) заслухав та обговорив інформацію директора Департаменту з питань люстрації Міністерства юстиції України Т. Козаченко щодо виконання вимог Закону України «Про очищення влади» у правоохоронних органах України, Державної фіскальної служби України, адміністрації Президента України та інформацію голови Державної фіскальної служби України Р. Насірова, заступника голови Служби безпеки України О. Фролова, представників громадської ради з питань люстрації при Департаменті з питань люстрації Міністерства юстиції України, громадської організації «Громадський люстраційний комітет» і тимчасової спеціальної комісії з перевірки суддів і судів загальної юрисдикції.


За результатами засідання Комітет звернувся до:


1. Президента України щодо вжиття заходів, а саме звільнення із займаних посад усіх посадових осіб в органах державної влади та органах місцевого самоврядування, що відповідають критеріям здійснення очищення влади (люстрації), передбачених Законом України «Про очищення влади», зокрема, заступника голови адміністрації Президента О. Дніпрова, голови Кіровоградської обласної державної адміністрації С. Кузьменка та начальників управлінь Служби безпеки України у Вінницькій області С. Ратієва, Хмельницькій області А. Будовіцького і Чернігівській області О. Довженка.
2. Генерального прокурора України щодо вжиття заходів, а саме звільнення із займаних посад усіх посадових осіб Генеральної прокуратури України, які підпадають під люстрацію відповідно до Закону України «Про очищення влади», зокрема, головного бухгалтера Генеральної прокуратури України Л. Єрохової та її першого заступника О. Ткаченка, керівника Генеральної інспекції внутрішніх розслідувань М. Мельниченка, виконуючого обов’язки прокурора міста Києва О. Валендюка, колишніх посадових осіб органів прокуратури міста Києва С. Погорілого, А. Софієва, О. Василіва, В. Безкоровайного, М. Твердохліба, О. Телешецького, які, з метою уникнення люстрації, були переведені на інші посади до прокуратури Київської області.
3. Міністра внутрішніх справ України щодо вжиття заходів, а саме заборони окремим особам обіймати певні посади (перебувати на службі) з вимогою про їх звільнення відповідно до Закону України «Про очищення влади», зокрема, керівника підрозділу НЦБ «Інтерполу» в Україні В. Неволі, працівників ДАІ, які брали участь у складанні протиправних протоколів щодо учасників Євромайдану та інших посадових осіб МВС України, які до цього часу перебувають на службі і обіймають керівні посади, у тому числі в органах Національної поліції України.
4. Голови Служби безпеки України щодо вжиття заходів, а саме звільнення із займаних посад усіх посадових осіб Служби безпеки України, що відповідають критеріям здійснення очищення влади (люстрації), передбачених пунктом 3 частини 4 статті 3 Закону України «Про очищення влади», зокрема, звільнення начальників управлінь у Вінницькій області С. Ратієва, Хмельницькій області А. Будовіцького і Чернігівській області О. Довженка та інших 17 посадових осіб СБУ, які підпадають під люстрацію як особи, що обіймали посади і проходили службу в КДБ СРСР.
5. Голови Державної фіскальної служби України щодо вжиття заходів, а саме заборони окремим особам обіймати певні посади, що підпадають під люстрацію відповідно до Закону України «Про очищення влади», зокрема, стосовно начальника ГУ ДФС у Києві Л. Демченко і заступника цього ж управління А. Корольової, в. о. ректора Національного університету Державної податкової служби України П. Пашка, колишнього начальника управління ДФС у Донецькій області В. Луценко, яка, з метою уникнення люстрації, була переведена на посаду начальника управління координації та аналізу роботи з платниками податків у період проведення АТО ГУ ДФС у Донецькій області, та інших посадових осіб центрального апарату ДФС України, які до цього часу обіймають керівні посади.
6. Директора департаменту з питань люстрації Міністерства юстиції України Т. Козаченко і рекомендувати їй внести на розгляд Комітету пропозиції щодо створення робочої групи, до складу якої залучити народних депутатів України — членів Комітету, з метою розроблення проекту нової Інструкції про порядок проведення перевірки достовірності відомостей щодо наявності майна (майнових прав) та відповідність вартості майна (майнових прав), вказаного (вказаних) у декларації про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру, поданої державним службовцем згідно із Законом України «Про запобігання корупції», для затвердження Кабінетом Міністрів України.
У подальшому, рішенням Комітету від 30 березня 2016 року (протокол №67), до складу вказаної робочої групи Міністерства юстиції України включено народних депутатів України — членів Комітету Ю. Дерев’янка та В. Кривохатька.
На спільному засіданні з Комітетом з питань фінансової політики і банківської діяльності 20 квітня 2016 року (протокол № 69) заслухано інформацію заступників голови Національного банку України Я. Смолія, О. Чурія, О. Рожкової, заступника міністра фінансів України А. Шевальова, заступника директора — розпорядника Фонду гарантування вкладів фізичних осіб А. Оленчика, начальника управління Департаменту захисту економіки Національної поліції України В. Криволапова, народних депутатів України та представників громадських організацій щодо корупційних ризиків у діяльності банківської сфери України та впровадженні антикорупційних заходів у Фонді гарантування вкладів фізичних осіб.


За результатами обговорення комітети звернулися до:


1. Секретаря Ради Національної безпеки і оборони України О. Турчинова щодо ініціювання розгляду питання на черговому засіданні Ради національної безпеки і оборони про вплив на фінансову безпеку та загрози національним інтересам країни існуванням і функціонуванням банків Російської Федерації на території України.
2. Голови Національного банку України В. Гонтаревої щодо інформування комітетів Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції та з питань фінансової політики і банківської діяльності про об’єктивні причини виведення з ринку банків України ПАТ КБ «Хрещатик» та про структуру власності ПАТ «Банк Авангард» із зазначенням бенефіціарів.
3. Голови Національної поліції України Х. Деконаїдзе щодо результатів перевірок матеріалів, переданих Національним банком України, Фондом гарантування вкладів фізичних осіб за фактами розкрадання активів банків, які віднесені до категорії неплатоспроможних, та зловживання власників істотної участі банків та пов’язаними з ними осіб.
4. Директора — розпорядника Фонду гарантування вкладів фізичних осіб К. Ворошиліна про результативність діяльності Фонду при розгляді у судах цивільних позовів до власників істотної участі банків та кількості переданих до правоохоронних органів матеріалів за фактами розкрадання активів банків.
У рамках програми РАДА (USAІD) 15 лютого 2016 року народні депутати України — члени Комітету взяли участь у Міжнародній Конференції з Парламентської етики. У конференції взяв також участь Голова Верховної Ради України В. Гройсман.
8 червня 2016 року (протокол № 74) Комітетом проведено зустріч і заслухано виступ голови правління Transparency Іnternatіonal Хосе Угаса і спільно обговорено питання застосування чинного законодавства щодо виявлення та фіксування злочинів, вчинених посадовими особами «режиму» В. Януковича, активізацію першочергових заходів, пов’язаних з початком роботи Національного агентства з питань запобігання корупції, та те, що запорука успішної діяльності Національного агентства з питань запобігання корупції — це його повна незалежність. Комітет висловив вдячність Хосе Угасу за участь у засіданні Комітету та підтримку ним України у боротьбі з корупцією, у тому числі з повернення коштів, вкрадених В. Януковичем.
30 червня 2016 року за підтримки Посольства Сполучених Штатів Америки в Україні та за участі членів Комітету відбулося засідання експертного круглого столу на тему: «Перспективи та практичні механізми запровадження в Україні спеціалізованих антикорупційних судів».
У роботі круглого столу взяли участь заступник Голови Верховної Ради України О. Сироїд, міністр юстиції України П. Петренко, директор Національного антикорупційного бюро України А. Ситник та представники громадських організації у сфері протидії корупції.
7 липня 2016 року в Комітеті відбулося засідання експертного круглого столу на тему: «Державні закупівлі лікарських засобів через міжнародні організації. Аналіз ефективності. Запуск нового тендерного циклу».
У роботі круглого столу взяли участь народні депутати України, представники Кабінету Міністрів України, в тому числі Міністерства охорони здоров’я, адміністрації Президента України, представники Міжнародних профільних організацій, представники відомих фармацевтичних виробників.
У рамках проекту Лабораторії законодавчих ініціатив «підтримка демократичної політичної культури у Верховній Раді України через політичний діалог та етичні стандарти», за підтримки Програми Матра у партнерстві з проектом БДІПЛ ОБСЕ «Зміцнення діалогу між громадянським суспільством і ключовими державними установами в Україні в сфері людського виміру», Нідерландським інститутом багатопартійної демократії та за сприяння Програми РАДА (USAІD) 8 липня 2016 року члени Комітету взяли участь у робочій зустрічі «Діалоги з питань парламентської етики».
Робоча зустріч проходила за участю Голови Верховної Ради України, Голови Місії Європейського парламенту з оцінки потреб Верховної Ради України Пета Кокса.
21 липня 2016 року представники Комітету взяли участь у круглому столі на тему: «Як забезпечити впровадження стандартів доброчесної поведінки», який відбувся у Національному агентстві з питань запобігання корупції і в якому взяли участь експерти і представники громадських організацій.


На засіданнях Комітету, серед інших, також розглянуто такі питання:


— про звернення до народного депутата України — члена Комітету К. Матейченка (16 березня 2016 року, протокол № 66) мешканців територіальних громад та громадських організацій Донецької області про здійснення пасажирських перевезень у Донецькому регіоні окремими суб’єктами підприємницької діяльності за можливими корупційними схемами посадових осіб Донецької військово-цивільної адміністрації та органів місцевого самоврядування, які, окрім того, перешкоджали діяльності народного депутата. За результатами розгляду скеровано листи до голови Донецької військово-цивільної адміністрації та голови Служби безпеки України;
— про звернення до народного депутата України — заступника голови Комітету І. Попова від студентського активу Національного педагогічного університету ім. М. П. Драгоманова про можливе вчинення корупційних правопорушень керівництвом навчального закладу. Скеровано листи до Служби безпеки України, Генеральної прокуратури України, міністра освіти і науки України про проведення перевірки порушених у зверненні питань та вжиття відповідних заходів реагування згідно з чинним законодавством (протокол № 66 від 16 березня 2016 року);
— 7 квітня 2016 року про звернення голови правління Публічного акціонерного товариства «Укргазвидобування» О. Прохоренка за участю посадових осіб Служби безпеки України, Міністерства внутрішніх справ України, Державної фінансової інспекції України, Державної служби геології та надр України, Державної аудиторської служби України і представників громадськості. Комітетом взято до відома інформацію О. Прохоренка;
— про інформацію заступника голови Комітету В. Чумака про зловживання, заподіяння збитків в особливо великих розмірах посадовими особами ДАЗТ «Укрзалізниця». Скеровано листа до Генеральної прокуратури України про надання інформації щодо заходів, які вживаються у кримінальних провадженнях, порушених за фактами зловживань посадовими особами ДАЗТ «Укрзалізниця» (протокол № 70 від 21 квітня 2016 року);
— про інформацію представника адвокатів «Героїв Небесної Сотні» Р. Маселка щодо співробітниці спеціального підрозділу Центрального управління Служби безпеки України І. Мельник — дружини колишнього співробітника спецпідрозділу «Беркут», який перебуває у розшуку. Скеровано листа до голови Служби безпеки України про проведення перевірки та інформування Комітету (протокол № 77 від 6 липня 2016 року);
— інформація директора Національного антикорупційного бюро України А. Ситника щодо обставин розслідування кримінального провадження стосовно військового прокурора сил АТО К. Кулика. Скеровано листа до Генеральної прокуратури України про надання інформації щодо вжитих заходів у зв’язку із відкриттям кримінального провадження щодо К. Кулика (протокол № 77 від 6 липня 2016 року);
— про інформацію члена конкурсної комісії з відбору членів Національного агентства з питань запобігання корупції В. Сущенка щодо ситуації в агентстві, подання ним заяви про виключення зі складу вказаної конкурсної комісії, та у зв’язку з цим необхідності нового відбору кандидатів для визначення кандидатури до складу зазначеної комісії. Висловлено подяку В. Сущенку та оприлюднено звернення до громадських організацій про надання у 15-денний термін пропозиції щодо кандидатів для визначення до складу конкурсної комісії з відбору членів Національного агентства з питань запобігання корупції (протокол № 78 від 13 липня 2016 року);
— про інформацію заступника голови Комітету з питань запобігання і протидії корупції В. Чумака про численні порушення виборчого законодавства на проміжних виборах народних депутатів України 17 липня 2016 року в одномандатному виборчому окрузі № 26 (Чернігівська область). Скеровано листа до Генеральної прокуратури України з пропозицією забезпечити повне і всебічне проведення досудового слідства і провадження за фактами порушення виборчого законодавства на проміжних виборах народних депутатів України (протокол №78 від 13 липня 2016 року);
— про інформацію народного депутата України — члена Комітету з питань запобігання і протидії корупції С. Лещенка щодо внесення Робочим апаратом Укрбюро Інтерполу змін до обліків Генерального секретаріату Інтерполу стосовно статусу міжнародного розшуку громадянина України Ю. Іванющенка, а саме з «арешт з метою конфіскації» на «встановлення місцезнаходження» (протокол №78 від 13 липня 2016 року).


За період лютого—липня 2016 року в Комітеті розглянуто 1624 заяв, скарг та клопотань фізичних і юридичних осіб, 78 звернень народних депутатів України.


Загальний документообіг секретаріату Комітету за звітний період становить 6 581 документ.


Секретаріатом Комітету здійснюється робота з інформаційного наповнення веб-сайту Комітету з метою оприлюднення стенограм, протоколів та аудіозаписів його засідань.