На реалізацію програми «Питна вода Полтавщини» депутати обласної ради днями виділили ще 10,5 мільйона гривень.

 

Ухвалювали її раніше, окреслюючи терміни виконання 2011—2020 роками. Однак втілювалася ця програма в життя із, м’яко кажучи, різною інтенсивністю. Тож тепер її довелося, по суті, «реанімувати». Надто з огляду на те, що останніми роками якість води у більшості традиційних сільських колодязів значно погіршилась. Адже живлюща рідина потрапляє туди з верхніх підземних горизонтів, джерела яких забруднені змитою з полів «хімією», відходами життєдіяльності людей і домашніх тварин на приватних обійстях тощо.


Водночас грошей на те, щоб сучасною технікою пробурити глибшу артезіанську свердловину на власних подвір’ях, вистачає тільки в окремих селян. Місцеві бюджети громад зазвичай також надто куці для того, щоб розжитися на спільну свердловину та спорудити повноцінний централізований водогін. За таких обставин депутати облради вирішили перекласти на обласний бюджет фінансування саме буріння в сільських населених пунктах артезіанських свердловин. Кошти на це при потребі вони виділятимуть і надалі.


З таким розрахунком, щоб за наступну п’ятирічку реалізації згаданої програми забезпечити свердловинами практично всі сільські громади Полтавщини. Водночас їм самим доведеться шукати чималі кошти на спорудження чи оновлення водогонів (більшість із них прокладали кілька десятиліть тому, тож за ступенем забруднення їхні труби не поступаються старезним колодязям). Найініціативніші громади вже залучають для цього не лише власні надходження, а й кошти спонсорів, зокрема міжнародних.

Полтава.

 

На знімку: традиційні сільські колодязі «помирають» разом із хатами та їхніми господарями.


Фото автора.

 

Тим часом

 

Через проблеми з електрикою в Алчевську, який перебуває на території, тимчасово не підконтрольній Україні, вийшли з повноцінного режиму роботи всі насосні станції. У результаті замість 14 тисяч куб. м води на добу місто одержує в різні дні всього 6—8, максимум 10 тис. куб. м. На околиці води надходить ще менше або не надходить взагалі. Влада «ЛНР» попередила населення, що поки вода подаватиметься раз на три дні. Строки завершення ремонту не вказуються: водозабори перебувають на лінії зіткнення, а це ускладнює проведення робіт з їхнього відновлення.


Павло ВОРОНЦОВ.


Луганська область.