Владна криза, схоже, починає поступово розгортатися в місті, яке ще не оговталось від кризи з перейменуванням — Кропивницького (Кіровоград). А, швидше за все, — звідти її коріння.

 

Усе розпочалося нібито з чисто виробничих та кадрово-організаційних проблем. Під час розгляду питання про внесення змін до Програми розвитку житлово-комунального господарства на одному із засідань останньої сесії міської ради депутати розкритикували доповідь начальника головного управління ЖКГ Олександра Хачатуряна. Комунальники з різкою критикою не погодилися, доводи не сприйняли, а проблеми пояснили великим навантаженням і систематичним недофінансуванням галузі. На знак протесту начальник управління та ще шість працівників (із 24) — керівників ключових відділів написали заяви про звільнення. Депутати ж переконані, що після постійної критики роботи комунальників у всіх ЗМІ та соцмережах вони мали б піти у відставку давно.

Голова фракції партії «Наш край» Андрій Табалов висловив думку, що серйозні зміни у сфері житлово-комунального господарства міста саме й відбудуться за умови зміни кадрів. Аргументи депутата — людей, які тривалий час керували ЖКГ і довели його до критичного стану, треба змінювати, в галузі відсутня прозорість діяльності, мають місце непропорційний розподіл бюджетних коштів та неякісне виконання ремонтних робіт. Ситуація погіршується тим, що багато депутатів позбавлені можливостей впливати на відповідні процеси, бо в комісії з питань ЖКГ немає представників усіх фракцій.

Андрій Табалов переконаний, що на окремі мікрорайони міста з року в рік виділяється в рази більше коштів, ніж на інші, постійно ремонтуються одні й ті ж самі дороги.

У міській раді переконані, що після демаршу комунального керівництва робота управління заблокована чи зупинена не буде, і бачать в цьому лише конфлікт амбіцій та відсутність бажання працювати. Міський голова Кропивницького Андрій Райкович, коментуючи масове звільнення підлеглих, зауважив лише, що приймати рішення про звільнення — це їхнє право. А на заміщення посади начальника управління вже стажується Віктор Кухаренко, який очолює управління архітектурно-будівельної інспекції.

Тим часом частина депутатів Кіровоградської міськради, що відносять себе до демократичної більшості (представники партій «БПП», «Батьківщина», «РПЛ», «Самопоміч» та «УКРОП»), заявили про свою незгоду з політикою голови міста, закидаючи тому відсутність співпраці та коаліцію з Опозиційним блоком. За словами депутата Рафаеля Санасаряна, демократична більшість планує висловити недовіру Андрію Райковичу на найближчій сесії міської ради, яка відбудеться у вересні ц. р. Останньою краплею нібито стало призначення на посаду заступника міського голови з гуманітарних питань Наталії Дзюби, колишньої регіоналки, яка балотувалася від Опозиційного блоку.

За словами депутата від «БПП» Валентини Яремчук, депутати втомилися підтримувати Андрія Райковича, підставляти йому плече, ставлячи під сумнів свою репутацію.

Як такі владно-політичні колізії відобразяться на житті цілого міста, обласного центру, який ще в значній мірі перебуває в перманентному стані після тривалої боротьби між прихильниками «Елисаветграда» і проукраїнської назви? Адже вже тоді певні демократичні сили закидали міському голові претензії з приводу його неоднозначної позиції щодо підтримки такої назви. Чи не виллються всі ці претензії та закиди в кризу міської влади — покаже час.

Кропивницький.