Член Комітету у закордонних справах та голова підкомітету з питань євроатлантичного співробітництва та євроінтеграції Світлана Заліщук взяла участь у роботі саміту Глобального розвитку Білого дому (The Whіte House Summіt on Global Development). Ініційований президентом Сполучених Штатів Америки Бараком Обамою захід відбувся у Вашингтоні за участі підприємців, дипломатів, представників громадянського суспільства, державного та приватного секторів із різних країн із метою оцінки прогресу у запровадженні дієвих механізмів розвитку суспільств.

 

Під час сесії за модерації постійного представника США у Організації Об’єднаних Націй, яка була присвячена відкритості та прозорості урядування, Світлана Заліщук наголосила, що «корупція є добре налагодженою транснаціональною інституцією, що не страждає від кордонів та обходить візовий режим, і лише об’єднання міжнародних зусиль забезпечить прогрес у сфері прозорості». Депутат навела приклад того, як корумповані чиновники з країн, що розвиваються, часто ховають вкрадені кошти на рахунках банків європейських країн, законодавство яких дозволяє реалізовувати такі міжнародні схеми.

Під час своєї промови парламентарій також наголосила, що на сьогодні корупція є справжнім викликом міжнародній системі безпеки. Вона закликала до підвищення важливості питань прозорості та відкритості інститутів влади під час переговорів щодо надання підтримки країнам, що розвиваються. «Ці питання не повинні перебувати в тіні традиційних вимог для надання допомоги», — додала вона. Світлана Заліщук висловила впевненість у тому, що агенти змін у питанні відкритості та підзвітності, а це, в першу чергу, неурядові організації, повинні отримувати більше допомоги задля налагодження зі своїми візаві з інших країн, та, як наслідок, обміну досвідом та знаннями.

Саманта Пауер своєю чергою заявила, що однією з найуспішніших міжнародних ініціатив у сфері просування прозорості є «Партнерство «Відкритий уряд», до якої долучилися десятки країн, у тому числі й Україна. І Сполучені Штати й надалі підтримуватимуть аналогічні міжнародні ініціативи для боротьби з корупцією та посилення ролі громадянського суспільства.

Президент Сполучених Штатів Америки Барак Обама присвятив свій виступ важливості об’єднання дій розвинутих держав світу для боротьби з бідністю та сприяння розвитку людства. Американський президент згадав Україну у своєму виступі як державу, що здійснила значний прогрес, зокрема, за стратегічної підтримки США.

 

За повідомленням інформаційного управління апарату Верховної Ради України.