Завдяки підтримці ЄС евакуйований з Луганська Східноукраїнський національний університет імені Володимира Даля відновив свою роботу на нових теренах.

До початку подій на Донбасі університет мав свої підрозділи в Сєверодонецьку, а саме — Технологічний інститут (СТІ) та Хіміко-механічний технікум (СХМТ). Отже, коли в 2014 році постало питання про евакуацію вишу, то проблем із пошуком «притулку» в інших областях країни не було. В Сєверодонецьку розташовані п’ять навчальних корпусів, два гуртожитки — сюди університет і перемістився. Але, зрозуміло, наявне технічне забезпечення тут не було розраховане на велику кількість студентів та співробітників. Тим більше, що частина аудиторій Технологічного інституту протягом кількох років у навчальному процесі не використовувалась, а тому потребувала капітального ремонту: заміни вікон, опалення, проведення електричних та сантехнічних робіт тощо. Ремонт та оснащення об’єктів комп’ютерною і побутовою технікою вдалося провести за допомогою ЄС в рамках проекту «Відновлення функціонування евакуйованого до м. Сєверодонецька Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля». Нині проект ЄС добігає кінця, але вже зараз очевидно, що тут створені гідні умови для навчання і проживання студентів, викладачів та співробітників університету, які в основному мають статус переселенця.

Як відзначають керівники вишу, найважливішим результатом цього проекту є модернізація Центру дистанційного навчання. Його роль у теперішній ситуації дуже важлива як для студентів, так і для викладачів. Зосередження основного навчального масиву в рамках дистанційного навчання обмежить пересування учасників навчальному освітнього процесу захопленою воєнним конфліктом територією. Ось чому адміністрація СНУ ім. В. Даля прийняла рішення відновити дистанційне навчання на базі нового покращеного ЦДН, заснованого в Сєверодонецьку. Тепер тут можуть вчитись до 15 000 студентів.

Для створення умов для очного навчання закінчується підготовка 15 аудиторій, які дадуть можливість продовжити своє навчання 2200 юнакам та дівчатам. Для тих, хто потребує житла, проектом передбачається створення 280 місць для проживання студентів і 75 місць — для співробітників університету.

За словами ректора Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля, доктора технічних наук, професора Ольги Поркуян, «цей грант ЄС — найвагоміший з усіх, які університет отримав цього року», оскільки він допомагає добитися втілення головної мети — створення умов для навчального процесу і проживання студентів, викладачів і співробітників університету, які були вимушені виїхати з Луганська. А координатор проекту ЄС від Представництва Європейського Союзу в Україні Мирослава Дідух підкреслила, що цей проект «є частиною загального реагування Європейського Союзу на кризу на сході України».

Луганська область.

Факт

Проект реалізується в рамках Програми ЄС «Підтримка політики регіонального розвитку в Україні». Його загальний бюджет становить 578 281,6 євро, з яких 48781,6 євро — внесок СНУ ім. В. Даля для співфінансування проекту з власного бюджету.