Либонь, уся планета знає, що в найближчі 30 років сейсмологи передбачають в Токіо великої сили землетрус. Так складаються «підземні» умови. Тільки, коли це станеться, не відомо: цього року, через 10—15 років, а може, взагалі «пронесе»...

 

Японське метеорологічне агентство ледь не влаштувало «армагеддон» негайно. Воно передало попередження про наближення катастрофічного землетрусу магнітудою 9,1 з епіцентром поблизу Токійської затоки. Землетрус мав статися о 17-й годині (23.00 за Києвом). Це повідомлення пішло спеціальними каналами, а також на смартфони японців, в яких встановлено мобільний додаток з раннього сповіщення про природні катастрофи — Yurekuru.


Що відчули в цей час люди, які прочитали повідомлення, можна собі тільки уявити. Однак навіть найбільш організовані з них навряд чи встигли б хоч щось зробити. Адже через 15 секунд попередження було скасовано. Зате миттєво спрацювала автоматична система реагування на подібні повідомлення: потяги метро та залізничний транспорт було зупинено, ліфти у багатьох будинках — також. Через величезне навантаження на мережі перестав працювати мобільний зв’язок.


Ще через кілька хвилин метеослужба на своєму сайті вибачилася за помилку. Причиною збою в системі назвали електричні перешкоди: на одній із станцій відстеження землетрусів у префектурі Чіба, неподалік Токіо, було зафіксовано характерні звуки, які система сприйняла і передала як наближення землетрусу. Оскільки жодна інша станція цих початкових коливань не підтвердила, попередження було знято.


Пізніше агентство Кyоdо уточнило, що причиною збою системи попередження став удар блискавки.

Токіо.