Тайфун «Ніда», який уже називають найсильнішим за останні 30 років, дістався південного узбережжя Китаю.

За повідомленням агентства «Сіньхуа», стихія о 3.35 вівторка досягла узбережжя чотиримільйонного міста Шеньчжень. Тайфун приніс із собою зливи та сильний вітер. Максимальна сила вітру в епіцентрі становила 14 балів (42 м за секунду). Як поінформувало Центральне телебачення Китаю, в аеропорту Шеньчженя скасовано близько двохсот рейсів. Тисячі людей залишилися без світла.
Скасовано авіарейси і в адміністративному центрі провінції Гуандун Гуанчжоу. Напередодні влада оголосила там найвищий — «червоний» — рівень небезпеки. По всій провінції зупинено залізничне сполучення. Зупинилася поромна переправа, суднам заборонено вихід у море. Евакуйовано майже дві тисячі будівельників, які працювали на спорудженні мосту Гонконг-Чжухай-Макао, і ще понад дві тисячі осіб — з нафтових морських платформ. Призупинили роботу заводи, закрито навчальні заклади. Нині в провінції Гуандун діє режим негайного сповіщення та реагування на стихію. Людей просять запастися всім необхідним на кілька днів і не виходити з будинків.
Авіарейси скасовано також у спеціальному адміністративному районі Гонконг, де було оголошено восьмий, з десяти, рівень тривоги.
Зараз тайфун «Ніда» продовжує рухатися вглиб Китаю у північно-західному напрямку і до вечора дійде до сусіднього Гуансі-Чжуанського автономного району. В його зону потрапляють також провінції Гуйчжоу, Хунань, Юньнань та Аньхой.
Метеорологи сподіваються, що, просуваючись углиб території, тайфун буде слабшати.

 

 

2 серпня 2016 року. Пішоходи перетинають дорогу під поривами сильного вітру в Шеньчжені (провінція Гуандун, на півдні Китаю).

Фото Xіnhua/Укрінформ.